eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

„Európa beteg embere” – Németország szenved a háború következményeitől

A német gazdasági szervezetek vezetői egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőre. Szakértők szerint a német gazdaság pang. A remélt konjunktúra kilátásai borúsak. A vélemények megoszlanak arról, vajon Németország máris „Európa beteg embere” lenne.

A szakemberhiány, a bürokrácia, a magas kamatok és a megemelkedett energiaárak egyre súlyosabb terhet jelentenek a német cégek számára. A Német Iparszövetség elnöke, Siegfried Russwurm korábban úgy vélte, hogy az ország immár "a vesztesek útján" jár, különösen nemzetközi összehasonlításban

A bruttó hazai termék a második negyedévben stagnált az előző negyedév adataihoz viszonyítva.

Az elkövetkező hónapokra vonatkozó kilátások pedig felettébb borúsnak tűnnek. A válság okairól közölt szakértői véleményekre alapozott elemzést az ARD közszolgálati televízió.

Emlékeztettek arra, hogy a The Economist brit gazdasági hetilap az ezredfordulón Németországot az európai valutaövezet "beteg emberének" nevezte.

Abban az időben szövetségi köztársaság gazdasági téren szomszédaitól függött. A felzárkózás a munkaerőpiaci reformokkal és a szociális rendszer reformjával kezdődött, amit később a brit lap is elismert.

Elemzők utaltak arra, hogy most több fontos konjunktúraadat ismét lefelé mutat. Hiányzik a szükséges gazdasági dinamizmus, miközben más ipari országok ismét erősödnek. Ez az oka annak, hogy Németországgal kapcsolatban néhányan ismét "Európa beteg emberéről" beszélnek.

Szakértők szerint a gazdaság ténylegesen pang, a remélt tavaszi fellendülés elmaradt, ezt a statisztikák is igazolják.

Az egyik legfontosabb mutatónak számító bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévben csökkent.

A koalíciós kormány óvatos derűlátása ellenére "hirtelen fellendüléssel" aligha lehet számolni. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a német gazdaság számára erre az évre 0,3 százalékos visszaesést jósolt.

Az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent, júliusi adatok szerint 6,2 százalékos infláció még mindig terhet jelent a fogyasztók számára.

Mindazonáltal az Ifo gazdaságkutató intézet adatai szerint

az infláció lassú csökkenése várható.

A pangó gazdaság hat a munkaerőpiacra is. A munkanélküliek száma növekedett, júliusban elérte a 2,6 milliót. A szövetségi munkaügyi hivatal adatai szerint ez 62 ezerrel több, mint egy hónappal korábban, és 147 ezerrel magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Szakértők szerint a stagnálásnak több oka van.

Ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy a német gazdaság különösen ki van téve az Ukrajna elleni orosz háború következményeinek. Az energiaellátás átalakítása, illetve a továbbra is magas energiaárak számos vállalat számára súlyos terhet jelentenek.

Jelentősen visszaesett az autóipar termelése, aminek két fő oka van.

  • Az első a hazai kereslet jelentős hanyatlása a magas árak miatt, amit most a gyártók különböző kedvezményekkel igyekeznek ellensúlyozni.
  • A másik pedig a német autóexport ugyancsak erőteljes visszaesése, különös tekintettel a Kínába irányuló korábbi exporthoz képest.

Hivatalos adatok szerint az év első negyedévében az ázsiai országba irányuló német autóexport 26 százalékkal esett vissza a tavalyi esztendő első negyedévének hasonló adataihoz képest

Az ARD által idézett szakértők, illetve a politikusok véleménye is megoszlik arról, hogy a német gazdaság miként állítható ismét növekedési pályára. Egyes szakértők szerint alapvető szerkezeti változásokra van szükség.

Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU pedig "villámgyors" kormányzati intézkedéseket követel, így több területen adócsökkentést valamint a bürokrácia sürgős megfékezését.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×