eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Guet Ndar, 2014. június 25.A 2014. július 8-án elérhetővé vált képen fiúk mutatják a szenegáli halászfalu, Guet Ndar kikötőjében fogott halukat 2014. június 25-én. (MTI/EPA/Helmut Fohringer)
Nyitókép: (MTI/EPA/Helmut Fohringer)

Nagy előrelépés a Nyugat-afrikai térség egyik fő migrációs kibocsátó országában

Tízéves tervet dolgozott ki a szenegáli kormány az embercsempészek segítségével illegálisan megkísérelt kivándorlás megfékezésére. Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az elképzelés előremutató.

"Szenegál nagyon fontos kibocsátó- és tranzitország a Nyugat-mediterrán migrációs útvonalak vonatkozásában, és azt lehet látni, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban több tucat holttesthet sodort a partra az óceán Szenegálnál" – mondta az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

A nemzeti jelentések alapján idén 2300-an hagyták el a szenegáli kikötőket és csak 1100-an érték el a Kanári-szigeteket. Ez arra enged következtetni, hogy körülbelül 1000 ember eltűnt vagy megfulladt az óceánban. A kutató szerint azért is van Szenegálnak kiemelt szerepe, mert

a Kanári-szigetektől körülbelül 1300-1600 kilométerre találhatók a kikötők, ami egy hétnyi vízi utat jelent a migránsoknak a spanyol part eléréséig,

úgyhogy Szenegál a Nyugat-afrikai térség meghatározó migrációs kibocsátó országa.

Szenegál a kivándorlás megelőzése érdekében komplex tervet dolgozott ki. Az új, tízéves cselekvési tervben öt nagyobb pillérre osztották azokat a tevékenységeket, amiket a kormány foganatosítani szeretne. Ezek egy része a határigazgatás szigorítására terjed ki, és hogy a rendőri szervek jobban ellenőrizzék a kikötőket, illetve hogy az embercsempész hálózatok felszámolását is szorgalmazzák. Emellett szem előtt tartják az Európai Unióból hazatérő migránsok otthoni integrálását, ahogy az országok közötti információcserét is. Viszont a terv nem foglalkozik a helyi viszonyokkal, például a megélhetéssel, a munkalehetőségekkel, akár a helyiek oktatásával.

A tudósítások szerint nemzetközi pénzügyi forrásokhoz is szeretnének jutni a végrehajtáshoz. Az elnök bejelentette, két nagyobb "donorra" számít: egyrészt a nemzeti büdzsé egy részét szeretné erre, illetve külföldi partnereket is szívesen várnak támogatóként a projekthez.

Próbálják megtartani a fiatalokat

Alternatív megoldásokkal is próbálják a fiatalokat otthon tartani: például figyelemfelhívó kampányokat indítottak körükben, hogy felhívják a figyelmet az illegális vízi átkelés veszélyére, illetve hogy inkább válasszák a legális és biztonságos migrációs útvonalakat. A nemzeti stratégia része az oktatási tréning, a munkahelyteremtés, illetve a gazdasági lehetőségek szélesítése a fiatalok körében, úgyhogy otthon is igyekeznek ezeket a kihívásokat kezelni.

Tóth Klaudia szerint "nagyon pozitív", hogy a cselekvési terv tíz évre előre tervez, és nemcsak az égető problémákat próbálja orvosolni, hanem egy hosszabb távú stratégia. Olyan elemei vannak, ami tényleg otthon tarthatja fiatalokat, ha azt látják, van a saját hazájukban munkalehetőség, meg tudnak élni, és még a családjukat is tudják támogatni, akkor vélhetően kevesebben fogják kockáztatni az életüket a sok napos vízi átkelések során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×