eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Görög CL-215-ös tűzoltó repülőgép. Forrás:Twitterzeta panama
Nyitókép: Forrás:Twitterzeta panama

Lánglovagok vesztek oda a görögországi tüzekben - videó

Lezuhant egy tűzoltó repülőgép Évia szigetén és a két fős személyzete életét vesztette.

A CL-215-ös típusú légijármű a görög polgári védelem gépe volt, a két - 27 és 34 éves - pilótája meghalt. A zuhanásról az ERT görög műsorszolgáltató videofelvételeket is közzétett. Eszerint a repülőgép szárnya hozzáért egy faághoz oltás közben, s miután szem elől tűnt, egy tűzgolyó emelkedett a magasba.

A videón azonban azt látni, hogy az oltóanyag dobása utána a pilóták meredeken felhúzták a gépet, majd egy nagyon szűk fordulóba vitték. E két manőver következtében a repülőgép elveszítette sebességét és lecsúszott. Mivel nagy alacsonyan voltak, már nem maradt magasságuk a gép felvételéhez.

A hírre Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök lemondta szerdára tervezett ciprusi látogatását, a fegyveres erőknél pedig háromnapos gyászt rendeltek el.

"A nyár legnehezebb napjait éljük" - fogalmazott a polgári védelem tűzoltóságának egyik szóvivője.

A lángokkal folytatott küzdelemben már 11 európai ország küldött segítséget Görögországnak. Becslések szerint Ródoszon már 150 négyzetkilométeren vált a tűz martalékává a növényzet, amellyel együtt sok haszonállat és vadon élő állat is elpusztult, köztük rengeteg szarvas és teknős.

Nagy veszélyben vannak egy ritka dámszarvas egyedei, amelyek közül sok odaveszett a tűzben, az életben maradtak pedig lakott területen keresnek élelmet és ivóvizet. Állatvédők felszólították a ródosziakat, hogy helyezzenek ki élelmet és vizet a kertjükbe, hogy a tűztől megmenekült szarvasok életben maradhassanak.

Több száz tűzoltó - törökországi és szlovákiai erők segítségével - küzd a Ródosz délkeleti részén fekvő Gennadi és Vati falvakat fenyegető lángokkal, mivel az erdőtüzek újra fellángoltak a forró, szeles időben.

Erdőtüzek tomboltak kedden a Görögország nyugati partjainál fekvő Korfu szigetén és az Athénhoz közeli Évia szigetén is, ám a tűzoltóság szerint a lángok egyelőre egyetlen települést sem fenyegetnek. A polgári védelmi hatóságok rendkívüli erdőtűzveszélyre figyelmeztettek Ródoszon és Kréta szigetén is.

A hétvégén mintegy húszezer embernek kellett elhagynia otthonát és szálláshelyét Ródoszon, miután az egy hete kitört tűzvész továbbterjedt, és elérte a sziget délkeleti részén található tengerparti üdülőhelyeket.

A hatóságok közlése szerint hétfőn több mint kétezer nyaraló térhetett haza repülővel, kedden pedig további járatok érkezését várják a turisták hazaszállítására.

Mindeközben az utazásszervezők lemondták a ródoszi utazásokat. A német TUI, a világ egyik legnagyobb utazásszervezője, amelynek vasárnap estig a 39 ezer vendége tartózkodott a szigeten, azt közölte, hogy törli ügyfelei péntekig lefoglalt ródoszi útjait, helyette ingyenes átfoglalást kínál számukra más úti célokra.

A görög tűzoltóság szóvivője hétfőn azt közölte, hogy az ország összesen 64 régiójában oltják a tüzeket,

amelyeket a folyamatos heves szelek vélhetően tovább szítanak. Lehűlés csütörtöktől várható, akkor a szezonban szokásos 35 Celsius-fok körülire csökkenhet a hőmérséklet, azonban szerdán egyes területeken még akár 46 fokra is lehet számítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×