eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
20 June 2023, Bavaria, FĂźrth: Henry Kissinger, former U.S. Secretary of State, sits on stage at the celebration of his 100th birthday. FĂźrth, the birthplace of ex-US Secretary of State Kissinger, is holding a celebration to mark the 100th birthday of its honorary citizen. Photo: Daniel Vogl/dpa (Photo by Daniel Vogl/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Magyarics Tamás: Henry Kissinger megbízás nélkül tárgyalt Pekingben

A jelek szerint Kissingernek az amerikai–kínai közeledést szorgalmazó kezdeményezései iránt hivatalosan egyelőre csak a pekingi fél mutat érdeklődést – mondta a külpolitikai szakértő.

Nem valószínű, hogy bárkinek is a megbízásából, hivatalosan tárgyalt volna az amerikai–kínai kapcsolatokról Pekingben Henry Kissinger a kínai védelmi miniszterrel – mondta el Magyarics Tamás, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára az InfoRádióban.

A külpolitikai szakértő szerint nem véletlen, hogy Nixon és Ford elnök Nobel-békedíjas külügyminisztere sem a Biden-, sem pedig a Trump-kormányzattól nem kapott semmilyen megbízatást. A Biden-adminisztráció és Kissinger teljesen más szemlélettel közelít a nemzetközi kapcsolatokhoz. Kissinger még a klasszikus európai diplomáciai hagyományokon nőtt föl, és az úgynevezett erőegyensúly, illetve realista külpolitika híve, míg a Biden-kormányzat liberális megközelítést alkalmaz a nemzetközi kapcsolatokban.

"Ugyanakkor hozzá kell tenni azt, ha Kissinger megszólal, annak még mindig súlya van"

– tette hozzá Magyarics Tamás, és azt is kiemelte, hogy érdekes módon Kissingernek jelen pillanatban nagyobb a respektje Kínában, mint az Egyesült Államokban.

Ez egyértelműen azzal függ össze, hogy az Egyesült Államok és Kína viszonya köztudottan nem Kissinger szája íze szerint alakult az utóbbi években. A volt külügyminiszter úgy gondolja, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak nem konfrontatívan kellene egymáshoz viszonyulnia, hanem egy olyan modus vivendit kellene találni, amely mind a két országnak a javára válik és ennek megfelelően a világnak is a javára válik. Kissinger többek között azzal sem ért egyet, hogy az amerikaiak Kínát egyfajta hidegháború 2.0-val megpróbálják elszigetelni, körbekeríteni, úgymond megfékezni az ázsiai országot – mondta az egyetemi tanár.

A külpolitikai szakértő szerint az eddigi információk alapján összességében nem várható, hogy Kissinger titokban megszervezett és megtartott pekingi látogatása érdemben képes lenne befolyásolni a kínai–amerikai kapcsolatokat. A helyzet mostanra ugyanis teljesen megfordult ahhoz képest, mint amit Kissinger még a 70-es években kialakított Kína globális pozicionálására. Akkor az amerikai külpolitika célja az volt, hogy Washington közelebb legyen Pekinghez és Moszkvához, mint Peking és Moszkva egymáshoz. Ezzel szemben a mostani amerikai külpolitika kifejezetten csak egyre közelebb tolja egymáshoz Pekinget és Moszkvát – mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×