eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A vádlottak az ítéletet hallgatják az L. S. és tizenhárom társa ellen emberölés, embercsempészés, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2018. június 14-én. Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, reagált a kormány is

Magyarországra vonatkozó döntéseket hozott az Európai Bizottság a migráció, az építőanyagok, illetve az energiatermékek kiviteli korlátozásai miatt. Per is indul az Európai Bíróságon.

Az EB pénteken döntött arról, hogy felszólítja Magyarországot a nemzeti jogszabályainak az elősegítésről szóló uniós csomaggal való összehangolására, és a felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Álláspontjuk szerint sérült azon magyar uniós kötelezettség, hogy hatásos, arányos és visszatartó erejű szankciókat kell bevezetni a jogellenes be- és átutazáshoz, valamint a jogellenes tartózkodáshoz történő segítségnyújtás (azaz migránscsempészés) bűncselekményéért. Azt írták, Magyarország megsértette a szóban forgó bűncselekmények miatt kiszabott büntetésekre vonatkozó szabályokat is - derül ki az Európai Bizottság magyarországi képviseletének közleményéből.

A gond a "reintegrációs őrizet" és az embercsempészek szabadon bocsátása (a problémáról az Infostart is beszámolt korábban itt és itt).

Az uniós összegzés szerint 2023 áprilisában Magyarország kormányrendeletet fogadott el, amely rendelkezik a csempészet bűncselekményeivel kapcsolatos szabadságvesztés-büntetések „reintegrációs őrizetté” történő általános átalakításáról. Ez azt jelenti, hogy az elítélt személyeket szabadon bocsátják, még akkor is, ha a büntetésüknek csak egy kis részét töltötték volna le. Ezután 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét, hogy a korábbi szokásos lakóhelyükön vagy az állampolgárságuk szerinti országban töltsék le a „reintegrációs őrizetet”. A kormányrendelet a Magyarországon kívüli „reintegrációs őrizet” feltételeire és nyomon követésére, illetve végrehajtására vonatkozóan nem tartalmaz további szabályokat. A bizottság úgy véli, hogy

a csempészet bűncselekménye miatt elítélt személyekre alkalmazandó ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit.

Ezért az Európai Bizottság felszólító levelet küld a magyar kormánynak.

Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a bizottság által feltárt hiányosságokat. Amennyiben a szervezet nem kap kielégítő választ, úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki.

A bizottság emellett pénteken úgy határozott, hogy

az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot

az építőanyagok (homok, kavics, cement) esetében rögzített árakat bevezető szabályok, a rögzített árak be nem tartása esetén fizetendő súlyos büntetőadók, valamint az építőanyagokra és az építőipari nyersanyagokra vonatkozó termelési kötelezettségek miatt. A szervezet úgy véli, hogy ezek a nemzeti intézkedések nem indokoltak és nem is arányosak, ennélfogva nem felelnek meg az uniós garantált letelepedési szabadságnak. Emellett a rögzített árakat és a kényszerítő bírságokat megállapító intézkedést nem jelentették be az egységes piac átláthatóságáról szóló uniós irányelv alapján, amelynek értelmében a tagállamok kötelesek bejelenteni a műszaki szabályok tervezeteit.

Új szakaszba lépett az eljárás az energiatermékek kiviteli korlátozásai miatt: az EB indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, amelyben felszólítja a magyar hatóságokat annak biztosítására, hogy a fa- és szénalapú energiahordozókra vonatkozó nemzeti intézkedéseik megfeleljenek az uniós jognak.

A magyar intézkedések olyan előzetes bejelentési rendszereket vezettek be, amelyek lehetőséget adnak a hatóságok számára az energiahordozók kivitelének megakadályozására. A bizottság álláspontja szerint ezek az intézkedések a belső piacon a kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással azonos hatásúak és így ellentétesek az uniós szabályozással - olvasható a közleményben.

Magyarország az állásfoglalás szerint megsértette az egységes piac átláthatóságával kapcsolatban szabályozott szünetelési időszakot is azáltal, hogy ezeket az intézkedéseket a bejelentést követően anélkül fogadta el, hogy lehetőséget biztosított volna a többi tagállamnak és a Bizottságnak arra, hogy visszajelzést adjon. Emellett a leírtak szerint a Magyarországról harmadik országokba irányuló exportra is alkalmazott korlátozás hatással van az e harmadik országokkal folytatott kereskedelemre is.

Magyarországnak ebben az ügyben is két hónap áll a rendelkezésére, hogy meghozza az indokolással ellátott vélemény alapján szükségesnek ítélt intézkedéseket. Ha erre nem kerül sor, a bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bíróságán keresetet indít Magyarország ellen.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×