eur:
394.9
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóra érkezik Mauro Vieira brazil külügyminiszterhez Brazíliavárosba 2023. április 17-én.
Nyitókép: Andre Borges

Lavrov: a Nyugat nem teljesíti a gabonaegyezmény megújításának feltételeit

A Nyugat nem teljesíti a fekete-tengeri gabonaszállításra vonatkozó, egy hét múlva lejáró egyezmény megújításának feltételeit - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetése során.

A feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése - emlékeztetett az orosz külügyminisztérium vasárnap.

A Törökország és az ENSZ közvetítésével 2022 nyarán létrejött megállapodás július 17-én jár le.

Az egyezmény véget vetett az ukrajnai fekete-tengeri kikötők hónapokig tartó orosz blokádjának.

Az ENSZ felszólította a feleket, hogy a globális élelmezésbiztonság biztosítása érdekében hosszabbítsák meg a megállapodást.

A török és az orosz külügyminiszter beszélt arról is, hogy Törökország - Moszkva által kifogásolt módon - hazaengedett olyan ukrán tiszteket, akik részt vettek a mariupoli Azovsztal acélmű védelmében.

Orosz források szerint Ankara és Moszkva megerősítette a további szoros együttműködés szükségességét, annak ellenére, hogy az orosz kormány elégedetlenségének adott hangot az Azov ezred parancsnokainak hazatérése és az Ukrajnának szállított fegyverek miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×