eur:
394.76
usd:
367.83
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Unsplash.com

Magyarországi iparkamarák humanitárius adományt juttattak el Kárpátaljára

A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) humanitárius segélyt adott át a Beregszászi járásban található Bátyú nagyközség önkormányzata részére

A segélyszállítmányt az ukrajnai partnereknek a Záhony-Csap közúti határátkelő közelében kialakított humanitárius központban átadó Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke elmondta, hogy a 2010-es évek közepétől szoros munkakapcsolatot ápoltak a régió önkormányzataival és gazdasági szereplőivel. Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően eddig két alkalommal hoztak tartósélelmiszer-segélyt.

A kahovkai vízerőmű gátjának felrobbantását követően, amikor arról érkeztek hírek, hogy újabb menekülthullám várható Kárpátalján, gyűjtést indítottak, hogy ezúttal a Bátyú központú kistérség önkormányzatának terheit csökkentsék a belső menekültek és a helyi rászorulók ellátását illetően.

A mintegy hét tonnányi szállítmány jelentős részét tartós élelmiszer, higiéniai és tisztítószerek teszik ki, amelyek

értéke meghaladja a hárommillió forintot,

de ágyak, matracok, ágynemű és televíziókészülékek is érkeztek.

Gelb Sándor, a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a szállítmányt a bátyúi önkormányzat igényei szerint állították össze, ősszel pedig újabb támogatást hoznak. Terveik szerint a napokban ivóvízszállítmányt indítanak útra a Dnyipro partján fekvő, délkelet-ukrajnai Nyikopolba, a Beregszászi Járási Központi Kórház pedig egy mentőautót kap a közeljövőben - közölte Gelb Sándor.

Dmitro Taranenko, Bátyú polgármestere elmondta, hogy Kárpátalja és a kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai közigazgatásai, valamint a Vöröskereszt támogatásával a kistérségben állandó lakóhelyeket építenek a másfél éve oktatási és szociális létesítményekben élő belső menekülteknek. Az új lakásokban jó hasznát veszik majd a tárgyi adományoknak,

a tartós élelmiszerekből pedig a 150 menekült mellett körülbelül 300 nehéz helyzetben élő helyi családnak is jut - jelentette ki a polgármester.

Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás elnöke az újabb humanitárius segélyszállítmányt megköszönve közölte, hogy a járás hivatalosan húszezer belső menekültet fogadott, sokak lakhatási körülményei azonban nem megfelelőek. Emellett újabb áttelepülők érkezésére is számítani lehet, akiknek az ellátásáról gondoskodni kell az önkormányzatoknak - húzta alá a járási vezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×