eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Joe Biden amerikai elnök az Ulsteri Egyetemen beszél Belfastban 2023. április 12-én. Az elnök a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Észak-Írországban, majd Írországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Chris Ratcliffe

Joe Biden lediktátorozta Hszi Csin-pinget – jött is a kínai válasz

Az amerikai elnök szerint a kínai vezető még mindig ideges a kémballon lelövése miatt.

„Hszi Csin-Ping nagyon felhúzta magát, amiért lelőttem a két vagonnyi kémfelszereléssel ellátott ballont, mert állítása szerint nem tudta, hogy ezek ott voltak. Hát igen, kínos tud lenni a diktátoroknak, amikor nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik” – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök egy Kaliforniában tartott kampányeseményen a BBC beszámolója szerint, amit a Hvg.hu szemlézett.

Mao Ning külügyi szóvivő pekingi tájékoztatóján Biden megnyilatkozására utalva kijelentette, az amerikai elnök súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt, és „Kína politikai méltóságát”. „Ez egy kirívó politikai provokáció” – szögezte le Mao, s kifejezte országa ezzel kapcsolatos határozott elégedetlenségét és tiltakozását.

„Az Egyesült Államok megjegyzései rendkívül abszurdak és felelőtlenek”

– hangoztatta, visszautasítva Biden megjegyzését.

A kemény szavak előtt egy nappal az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken Pekingbe látogatott, hogy a kínai elnökkel tárgyaljon, miután öt éven keresztül nem látogatott magas rangú amerikai tisztviselő a távol-keleti országba.

A két ország között ugyanis már azelőtt feszültségek alakultak ki, hogy februárban észlelték volna a léggömböt: az Egyesült Államok ugyanis elítéli Kína Tajvan-politikáját és az emberi jogok sérelmét is. Miközben Amerika szerint kémkedett a léggömb, Kína azt állította, csak meteorológiai megfigyeléseket végeztek, Washington pedig „nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet.

Mao Ning most ismét azt bizonygatta, hogy a szóban forgó léggömb meteorológiai megfigyeléseket végzett és a szél sodorta le véletlenül eredetileg tervezett útvonaláról. „Az Egyesült Államoknak nyugodtan és professzionális módon kellett volna a helyzetet kezelnie” – mondta. Ehelyett – tette hozzá – „a tényeket elferdítve erőt alkalmazott, hogy felfújja az ügyet”.

Hszi Csin-pinggel folytatott megbeszélésein Blinken egyébként arról beszélt, hogy Biden elnök szerint „az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége felelősségteljesen kezelni kapcsolatait, s ez az Egyesült Államok, Kína és a világ érdeke”. Azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra, nem törekszik Kína rendszerének megváltoztatására, szövetségei nem irányulnak Kína ellen, nem támogatja Tajvan függetlenségét, és nem keresi a konfliktust Kínával.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×