eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Beperelt az Apple egy svájci gyümölcstermelőt, mert az alma szimbólumot használják

A high-tech cég már több hasonló pert is megnyert olyan cégek ellen, akik a szimbolikus gyümölcsöt használják márkajelzésként.

A 111 éves svájci gyümölcstermesztő szervezetnek, a Fruit Union Suisse-nak hagyományosan egy piros alma a jelképe, rajta a svájci zászló keresztjével. A jelkép kézenfekvő választás lehetett, egészen addig, amíg nem jelentkezett az Apple: szerintük ugyanis az alma az ő védjegyoltalmuk része, ezért beperelték a szervezetet – írja a g7.hu.

A Fruit Union Suisse már több mint hatvan éve működött, amikor az Apple Inc.-t a ’70-es években megalapult, de ez nem akadályozta meg a kereset benyújtását. Ráadásul a tech-cég jobb oldalt megkezdett almájával szemben a svájciak egy harapásmentes gyümölcsöt ábrázoló jelképet használnak, aminek a színe is más, mint amit az Apple használ.

Az óriáscégnek nem lesz könnyű bizonyítani igazát, hiszen

a svájci törvények szerint az időben korábbi védjegyoltalmi bejelentés elsőbbséget élvez a későbbiekkel szemben.

Ugyanakkor a közel 400 milliárd dolláros éves árbevételű tech-cégnek anyagi erőfölénye elrettentő hatású, főleg a kisebb vállalatokkal szemben. Sok korlátozott lehetőségű cég ugyanis nem akar elhúzódó és költséges tárgyalást megkockáztatni, és inkább beadja derekát.

Az Apple-nek emellett komoly nemzetközi rutinja van hasonló ügyekben, hiszen több tucat, a svájcihoz hasonló esetben küldtek jogi felszólítást a különféle alma szimbólumokat használó cégeknek, és több esetben a bíróság is nekik adott igazat.

Az ügy előzménye, hogy 2017-ben az Apple megpróbálta levédetni a Granny Smith, vagyis a zöldalma fekete-fehér képét. Ehhez a bíróság csak részlegesen járult hozzá, mert arra hivatkoztak, hogy az ilyen általános dolgok, mint egy alma képe, nem kisajátíthatók, tehát nem lehet levédetni. Az Apple fellebbezett a döntés ellen, a per még mindig folyamatban van.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×