eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
Nyitókép: -

Súlyos csapás a globális élelmiszerbiztonságnak a kahovkai gátszakadás - képek

Az ukrajnai Nova Kahovka-i gát felrobbantása nyomán kialakult árvizek súlyos hatással lesznek az egész világ élelmiszerbiztonságára - közölte az ENSZ vészhelyzeti koordinátora kedden, a BBC brit hírtelevíziónak adott interjújában.

"Ez az egész terület, végig a Fekete-tengerig és a Krím félszigetig egyetlen nagy éléskamra" - fogalmazott Martin Griffiths, emlékeztetve arra, hogy a gátszakadás nyomán elárasztott területeknek nem csupán Ukrajna, hanem az egész világ élelmiszerellátásában jelentős szerepük van.

Leszögezte: a mezőgazdasági területek víz alá kerülése egészen biztosan további élelmiszeráremelkedést okoz, és százezrek ivóvízellátása kerülhet veszélybe.

Kiemelte, hogy megfelelő minőségű víz nélkül járványok alakulhatnak ki, melyek leginkább a gyerekeket veszélyeztetik. Emlékeztetett arra, hogy a víztározó mintegy 700 ezer környékbeli ivóvízellátását biztosította.

"A polgári infrastruktúra ilyen mértékű tönkretétele teljes mértékben szembe megy a genfi egyezményekkel. Aki ezt tette, megsértette e konvenciókat" - húzta alá.

Herszon, 2023. június 11.
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
MTI/AP/
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak. MTI/AP/
Oleski, 2023. június 11.
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Oleski településen 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
MTI/AP
Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Oleski településen 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak. MTI/AP
Oleskij, 2023. június 8.
A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják.
MTI/AP/Maxar Technologies
A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/AP/Maxar Technologies

A dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i vízerőmű gátját egy hete robbantották fel, az akcióval az orosz és az ukrán fél egymást vádolja.

Az ukrán hajózási hatóságok szerint a gátszakadás következtében hajózhatatlanná váltak a Dnyeper egyes szakaszai, elzárva ezzel a kijevi vezetést egy fontos mezőgazdasági exportútvonaltól.

Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik, emellett jelentős mennyiségű napraforgóolajat, árpát és egyéb mezőgazdasági terményeket exportál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×