eur:
394.88
usd:
367.65
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Ukrajna jegyzéket intézett az EU-hoz a Roszatom paksi projektje miatt

A problémát már az OECD-ülésen is felvetették korábban.

Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön a Telegramon.

"A Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket. Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a magyarországi nukleáris reaktorok építési projektjének Roszatom általi megvalósításáról szóló előzetes döntést" - közölte az ukrán kormányfő. Hozzátette, hogy ezt a kérdést már felvetette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsának szerdai, Párizsban tartott miniszteri szintű értekezletén elmondott beszédében is.

"A kahovkai vízerőmű katasztrófája és a zaporizzsjai atomerőmű orosz elfoglalása fényében az ilyen döntések szürreálisnak tűnnek" - hangsúlyozta Smihal. Szerinte szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, különösen olyan területeken, mint az atomenergia.

Frissítés: Paks II az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Facebookon arra reagálva, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni az Európai Uniónál az új paksi atomerőmű megépítését. Menczer Tamás azt írta, hogy az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés. "Aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja".

Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna, egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni. Elfogadhatatlannak és döbbenetesnek tartja, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, a magyar emberek energiaellátását akarja veszélyeztetni, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segíti Ukrajnát, és már több mint egymillió embert fogadott be.

Hangsúlyozta, hogy a magyar emberek és a magyar kormány mindent megtesz a bajba jutott menekültekért, például 1300 magyar iskola és óvoda fogad menekült gyerekeket.

"A köszönömnek egy speciális fajtája az, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen lerombolná Magyarország energiabiztonságát. Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni" - fogalmazott Menczer Tamás.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×