eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én. Az Uniper német energiavállalat azt tervezi, hogy üzembeállítja az erőművet május 30-án. Az Uniper korábbi anyavállalata, az E.ON düsseldorfi székhelyű áram- és gáztársaság fektette le az erőmű alapkövét 2007-ben. Környetvédők többször tüntettek az erőmű megépítése ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Visszaeső bűnözők a szén-dioxid-kibocsátásban - a vádlottak padján a szénerőművek

Megdöbbentő jelentést tett közzé az energetikára szakosodott, "Ember" nevű agytröszt a szén-dioxid-kibocsátás jelentette környezetszennyezésről.

A dokumentum szerint Európa tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója egytől egyig szénerőmű volt. A nagyrészt lengyel- és németországi létesítmények az energiaszektor összes kibocsátásának egynegyedéért voltak felelősek, az EU teljes kibocsátásának pedig a 13 százalékáért.

A szén-dioxid-kibocsátás Európa-szerte csökken, ugyanakkor a kibocsátás 60 százalékáért a szénerőművek a felelősek, ennek kétharmadáért pedig Németországot és Lengyelországot terheli a felelősség.

Az Euronews által ismertetett jelentés szerint a "top 10-es" listán Bulgária is szerepel, a BEH által üzemeltetett Maritsa East 2 ligniterőmű a tizedik helyen áll. A többi kilenc gazdája Németország és Lengyelország - derült ki az EU-ETS nevű, az üvegházhatású gázok kibocsátását ellenőrző uniós emisszió-kereskedelmi rendszerből.

A szénerőművek ebből a szempontból vissaeső bűnösnek számítanak azon az úgynevezett "piszkos listán", amely a legszennyezőbb tüzelőanyagokat tartalmazza.

"Minél gyorsabban le tud mondani Európa a szénenergiáról, annál jobb " - hangoztatta a jelentéssel kapcsolatban Harriet Fox, az Ember elemzője.

Utalt arra, hogy hét szénerőmű már az elmúlt tíz évben a legszennyezőbbek között volt Európában. Sőt a PGE vállalat által üzemeltetett lengyelországi Belchatów erőmű a lista élén áll azóta, amióta az unió a szóban forgó EU-ETS ellenőrző rendszert 2005-ben bevezette.

A lista második helyém az RWE által Neurahtban működtetett szénerőmű, míg a harmadikon az ugyancsak német, de a cseh EPH közművállalat által felügyelt és cseh telephelyű Boxberg erőmű áll.

Az agytröszt jelentéséből kitűnt, hogy

az említett három közüzemű vállalat, a PGE, az RWE és az EPH 2022-ben olyan mennyiségű szén-dioxiddal egyenértékű szennyező anagot bocsátott ki, mint az egész olasz áramtermelő szektor.

A három cég az uniós károsanyag-kibocsátás harminc százalékáért volt felelős, és ebben a barnaszén- eőműveké volt a legnagyobb szerep.

Az említett "piszkos lista" összeállításához az Ember több mint tízezer létesítmény 2022-es kibocsátását vizsgálta mindenekelőtt a légi közlekedés, az energiatermelés és az ipar területén.

Az adatokból kitűnt, hogy az áramtermelő szektor volt felelős 739 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásért, ami körülbelül a fele az összes uniós károsanyag-kibocsátási mennyiségnek. Ezen belül a kibocsátás több mint 60 százaléka a szénre esett, ennek kétharmadáértz pedig Németországot és Lengyeloszágot terheli a felelősség.

Nem lehet büszke a tizedik helyre Bulgária sem a BEH által működtetett Maritsa East barnaszén-erőművel.

Noha a szén még mindig domináló szerepet tölt be az uniós károsanyag-kibocsátásban, elemzők szerint a szénenergia szerepének hosszú távú csökkenése egyértelmű. Erre utal, hogy 2022-ben a szénerőművek ártalmas kibocsátása 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint tíz évvel korábban.

Noha a globális gázellátási válság ismét növelte a szénerőművek szerepét, a növekedés korlátozott volt.

Bár Németoszágban az atomerőművek bezárása miatt a múlt évben ismét reaktiváltak szénerőműveket, azok károsanyag-kibocsátása az elmúlt tíz évben 37 százalékkal csökkent.

A deklarált hivatalos célkitűzés szerint legkésőbb 2030-ig Németország végleg lemond a szénenergiáról.

Lengyelország ezzel szemben semmifajta erre vonatkozó célt nem közölt, és a szén-dioxid-kibocsátását az elmúlt tíz évben csak 12 százalékkal sikerült csökkentenie.

Mindez azt jelenti, hogy Lengyelország ezen a téren hamarosan a dobogó legfelsőbb fokára léphet, amennyiben nem változtat az eddigi irányvonalon. Miközben Németország némi haladást ért el a széntől való függőség csökkentése terén, Lengyelországnak azonban csak most kell hozzákezdenie ehhez - fogalmazott Harriet Fox.

(A nyitóképen: Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×