eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője mosolyog a pártja tokiói székházában tartott sajtótájékoztatón a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. A helyi médiában megjelent előrejelzések szerint a kormányzó koalíciót alkotó jobboldali LDP és a jobbközép Komeito párt nyerhette meg a választásokat, és ugyan némi veszteséggel, de megőrizheti többségét a törvényhozásban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri

A japán kormányfő közvetlenül Kim Dzsong Unnal tárgyalna

Kisida Fumio japán miniszterelnök készen áll közvetlenül egyeztetni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az észak-koreaiak által elrabolt japánokról - derült ki a miniszterelnök szombati nyilatkozatából.

"Eltökélt szándékom, hogy minden előfeltétel nélkül, közvetlenül én magam álljak szembe Kin Dzsong Unnal" - hangzottak el Kisida szavai az ügyben összehívott tárgyaláson Tokióban.

Phenjan még 2002-ben elismerte, hogy a '60-as és '70-es években 13 japán állampolgárt elrabolt. Közülük később öten családjaikkal együtt visszatértek Japánba, a többiek azonban meghaltak.

Tokió állítása szerint ugyanakkor 17 elrabolt emberről van szó. Japán továbbra is nyomoz azok ügyében, akik nem tértek haza vagy kerültek elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×