eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Vitte az uniós facebookozók adatait Amerikába: rekordbüntetést kapott a Meta

1,2 milliárd eurót kell fizetnie a vállalatnak.

Rekordösszegű, 1,2 milliárd euró bírságot kapott a Facebook anyavállalata, a Meta, miután a közösségi platform megsértette az Európai Unió adatvédelmi szabályait és egy korábbi uniós bírósági ítéletet követően folytatta az európai polgárok személyes adatainak továbbítását az Egyesült Államokba - derült ki a vállalat uniós működését felügyelő ír adatvédelmi bizottság közléséből.

Az ír adatvédelmi bizottság által kiszabott 1,2 milliárd euró bírság felülmúlta a korábbi uniós rekordot jelentő 746 millió eurós EU-s adatvédelmi bírságot, amelyet az Amazon.com kapott 2021-ben.

Az ír adatvédelmi bizottság (Data Protection Commission - DPC) szerint a Meta, amelynek európai központja Dublinban van, nem kezelte megfelelően "az érintettek alapvető jogait és szabadságát fenyegető kockázatokat".

A döntés értelmében a Meta eddigi gyakorlata sérti az általános adatvédelmi rendelet szabályait (GDPR), ezért

"ilyen körülmények között az adattovábbítást fel kell függeszteni".

A DPC határozata szerint a Facebooknak öt hónapos átmeneti időszakot adnak, hogy "felfüggessze a személyes adatoknak az Egyesült Államokba irányuló jövőbeli továbbítását", valamint hat hónapot adnak arra, hogy a Meta megszüntesse az európai polgárok személyes adatainak jogellenes feldolgozását és tárolását az Egyesült Államokban.

A határozat azonban csak a Facebookra vonatkozik, a Meta által működtetett egyéb szolgáltatásokra, így az Instagramra és a WhatsAppra nem érvényes.

A Meta válaszul csalódottságát fejezte ki, a vállalat szerint az ítélet "hibás, indokolatlan volt, és veszélyes precedenst teremt számtalan más cég számára, amelyek az EU és az Egyesült Államok között adatokat továbbítanak". A Meta fellebbezést tervez a határozat ellen - áll Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke és Jennifer Newstead, a vállalat jogi igazgatójának nyilatkozatában.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×