eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz
Az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma plenáris ülése Moszkvában 2020. január 23-án. Az alsóházban megkezdődött a Vlagyimir Putyin orosz elnök január 15-i beszédében bejelentett alkotmánymódosító javaslat vitája.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Moszkva: Lengyelországot meg kell büntetni

Komoly pénzügyi kárpótlást várnak Varsótól "a kelet-európai ország második világháború utáni szovjet újjáépítésért".

Moszkva válaszlépéssel fenyegetett, amikor Varsóban lefoglalták az orosz gimnázium épületét - írta a hirado.hu a Reuters tudósítása alapján.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnöke vasárnap kijelentette: Lengyelország csak „a mi országunknak köszönhetően” létezik államként, és hogy több mint 750 milliárd dollárt kell fizetnie Oroszországnak, hogy kárpótolja azt a második világháború utáni szovjet beruházásokért. Vjacseszlav Volodin vasárnap felszólított arra, hogy tiltsák meg a lengyel teherautók áthaladását orosz területen.

Az Állami Duma, a parlament alsóházának elnöke nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Lengyelországot meg kell büntetni azért, mert Moszkvával szembeni, ellenséges cselekedeteinek sorozatával „elárulta a történelmi emlékezetet”, hogy a Szovjetunió felszabadította az országot a náci Németország alól.

Oroszország a múlt hónapban megígérte, hogy keményen fog reagálni varsói nagykövetségi iskolájának „törvénytelen elfoglalása” miatt, amit Moszkva a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény durva megsértésének nevezett. Lengyelország április végén ugyanis lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, s bejelentették, hogy az a varsói városvezetés tulajdona lesz.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×