eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Grad rakéta-sorozatvetővel a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Nem tudtak áttörni az oroszok Bahmutnál, de nem adják fel

Sikeresen kitartottak a szimbolikus napig az ukránok, súlyos veszteségeket szenvedtek el a támadók, de nincs jele annak, hogy feladnák a küzdelmet.

Hiába tett le a korábbi kivonulási szándékáról a Wagner csoport, és támadta folyamatosan a védőket az elmúlt két napban jelentős orosz reguláris segítséggel, mégsem sikerült áttörniük a támadóknak a védelmi vonalakon - az urkánok kitartottak a szimbolikus nap (győzelem napja, Oroszországban május 9.) végéig.

Az Institute for the Study of War (ISW amerikai háborús agytröszt) legfrissebb jelentésében hozzáteszi: az oroszoknak sikerült újabb területeket elfoglalniuk, és előrébb nyomultak a város nyugati részében, de a teljes áttöréstől még messze vannak - idézte a vg.hu.

Kedden Hromove falu felé próbáltak előrenyomulni - ez Bahmut nyugati részén található, és a védők utolsó utánpótlási útvonalán fekszik. Ez az út köti össze Bahmutot és Csasziv Jart.

A következő napokban további orosz támadásokra számít az ISW - még úgy is, hogy közben jelentős veszteségeket szenvednek el és a hírek szerint nagy erőkkel készül az ukrán ellentámadás.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin kedden azzal vádolta meg az egyik orosz lövészdandárt, hogy visszavonultak állásaikból, ami miatt a Wagner egységei védtelenek maradtak, és az ISW szerint csak kedden mintegy 500 katonát vesztettek. Prigozsin az orosz védelmi minisztériumot egyenesen "dráma minisztériumnak" nevezte.

(A nyitóképen: Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Grad rakéta-sorozatvetővel a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 3-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×