eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Bálnák az Adriai-tengeren, a horvátországi Vis sziget közelében. Forrás: Twitter/Blue World Institute
Nyitókép: Forrás: Twitter/Blue World Institute

Nem mindennapi felvételek készültek az Adrián - videó, képek

A méretes tengeri emlősöket a horvátországi Vis sziget közelében vették videóra.

"Ezt a gyönyörűséget Vis mellett tapasztaltuk horgászat közben. Drónunk rögzítette a kristálytiszta tengert és a tagolt partvidéket, valamint ezeknek a szelíd óriásoknak a káprázatosságát, természetes élőhelyükön" - írta Stefan Torres, a felvétel tulajdonosa a YouTube-on található videó alá.

A gyönyörű állatok egyáltalán nem vették észre, hogy van valaki a közelükben, így természetesen viselkedtek, és szerencsére nem zavarták meg őket - írta a lap, hozzátéve, hogy vélhetően élelmet kerestek, teljes nyugalommal és zavartalanul.

A bálnák számára a legnagyobb veszélyt az ember jelenti

- hangsúlyozták. Az emberek által termelt műanyag hulladékot is megeszik, mert azt hiszik, hogy plankton. A hajók zaja megzavarja kommunikációjukat és szaporodásukat, nem beszélve az esetleges ütközésekről, amelyek következtében el is pusztulhatnak - fűzték hozzá.

"Jónéhány példányt látni az Adrián, ahogy nyugodtan, elégedetten, az emberektől zavartalanul élik az életüket" - húzták alá. Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél.

Horvátországban védett állat a bálna. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal.

Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó nagytestű emlősökről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×