eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Twitter

Kiszivárgott: az ukrán ellentámadás terve az Egyesült Államokban készült

A közösségi médiában megjelentek azok a háborús tervek, amelyeket az Egyesült Államok és a NATO készített Ukrajna hamarosan bekövetkező nagy ellentámadásával kapcsolatban. A Pentagon hivatalos vizsgálatot indított az eset miatt.

A Twitteren és a Telegramon is megjelentek az amerikaiak által készített haditervek arról az ukrán ellentámadásról, amely hamarosan megindulhat.

A The New York Times cikkére hivatkozva az Index azt írja, hogy a kiszivárgott dokumentumok valóban eredetiek: a lapnak ezt az amerikai kormányzat több tisztviselője is megerősítette. A haditervben leginkább azt részletezték, hogy az ukrán hadsereget miképp kellene felkészíteni a nagy offenzíva megindítása előtt.

A kiszivárgott dokumentumok nem a legfrissebbek, ugyanis még több mint egy hónapja, március 1-jén készültek. A térképeken láthatóak a fegyverszállítási útvonalak, az ellentámadásban várhatóan részt vevő egységek és azok létszáma, valamint egyéb, az offenzíva végrehajtására vonatkozó részletek is.

Az nem derült ki belőlük, hogy Ukrajna pontosan hogyan/mikor akarja végrehajtani az offenzívát, azonban így is épp elég információt tartalmaznak ahhoz, hogy bizonyos következtetéseket le lehessen vonni belőlük. Egyebek mellett arra vonatkozóan is adatokat tartalmaznak, hogy a HIMARS-rakétarendszerekkel milyen gyakran tudnak csapásokat végrehajtani az ukránok a rendelkezésre álló lőszermennyiség fényében.

Katonai elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a közösségi médiába kiszivárogtatott információkat részben módosíthatták.

Dezinformációs művelet lehet, hivatalos vizsgálat indult

A március 1-jei keltezés miatt kérdéses, hogy a dokumentumokban szereplő információk mennyire maradtak aktuálisak. A The New York Times azt is megjegyezte, hogy aznap ukrán katonai tisztviselők a németországi Weisbadenben található amerikai katonai bázison tartottak szimulációs hadgyakorlatot, és másnap Mark Milley amerikai vezérkari főnökkel, valamint Christopher Cavolival, az amerikai hadsereg európai parancsnokával is találkoztak – vagyis elképzelhető, hogy abból az alkalomból hozták létre ezeket a terveket.

A lap azt írta, hogy a szivárogtatás feltételezhetően orosz dezinformációs művelet része lehetett. Mindemellett az amerikai hírszerzés számára komoly problémát jelenthet, hogy nyilvánosságra kerültek a tervek. Mint a The New York Times írta, az amerikai kormányzat lépéseket tett azért, hogy töröljék a közösségi oldalakról a kiszivárgott terveket, de ezt csütörtök éjjelig sem sikerült végrehajtani.

Mindeközben a Pentagon hivatalos vizsgálatot indított azért, hogy meghatározzák, ki lehet a felelős a szivárogtatásért.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×