eur:
394.71
usd:
365.13
bux:
71487.83
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j2), Anatolij Fedoruk, Bucsa város polgármestere (j), Andrij Galavin atya, a bucsai Szent András-templom papja (b2) és Julija Hrisina ukrán kormánypárti parlamenti képviselő, az Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke (b) a Szent Miklós ikon átadásán a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsában 2023. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Magyar államtitkár látogatott a háborús borzalmakat átélt Bucsába

Magyarország intenzíven jelen van az ukrajnai újjáépítésben, Ukrajna és Magyarország közös útja a szoros együttműködés - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kijevben.

Magyar Levente, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet küldöttsége a délutáni órákban a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsa városába látogatott. A Bucsa melletti Szinjakon őszre várhatóan elkészül a mintegy tízmillió eurós költségvetésű, többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ.

A tervek szerint az önkormányzati hivatal mellett helyet kap itt egy orvosi rendelő, egy okmányiroda, egy posta és egy rendezvényterem is. Ez a beruházás jelenleg a legfontosabb, ami magyar kormánytámogatással és az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával zajlik Ukrajnában.

Magyar Levente elmondta, hogy a délelőtti zahalci óvodaátadás után "ez egy komolyabb jele, fokmérője annak, hogy Magyarország milyen intenzíven jelen van az ukrajnai újjáépítésben".

A parlamenti államtitkár a munkamegbeszélései kapcsán kifejtette, hogy azok egyik fontos témája az újjáépítési munkálatok egyeztetése volt, valamint Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatása az országon belül, illetve a Magyarországra menekült ukrán közösség vonatkozásában. Magyar Levente megjegyezte, hogy "csak a legpozitívabb hangnemben és jelzőkkel lehet erről beszélni, hiszen szép eredmények vannak már mögöttünk," és a segítség tovább folytatódik majd.

Szó esett a kárpátaljai magyar közösséget érintő nyelvhasználati és oktatási kérdések szabályozásáról is. Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy már a 2014-es forradalom után "elindult egy olyanfajta ukrán jogalkotási folyamat, ami eredményezett egy, a kárpátaljai magyarság számára több szempontból sérelmes helyzetet". A háború "átírta a prioritásokat", és a humanitárius segítségnyújtás került előtérbe.

Most eljött a lehetőség egy olyan megoldás kidolgozására, amely "elfogadható mind a kárpátaljai magyarság számára, mind Kijev számára, mind pedig Budapest számára". Az államtitkár hozzátette, hogy "az utóbbi a kárpátaljai véleménnyel nagyjából összhangban mozog".

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy mind az elnöki hivatalban, mind pedig a szakminisztériumokban "maximális nyitottság van, talán soha korábban nem tapasztalt mértékű nyitottság", így végre sikerülhet megnyugtatóan rendezni az ukrán-magyar kapcsolatokat megterhelő kérdéskört. Ukrajna és Magyarország közös útja a szoros együttműködés - húzta alá a parlamenti államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×