eur:
393.12
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Abrams tankok Lengyelországban
Nyitókép: gov.pl

Sokszorosára növeli lőszergyártását Lengyelország uniós segítséggel

Mateusz Morawiecki 300 millió eurós uniós támogatást jelentett be.

Az uniós eszközöknek köszönhetően Lengyelország többszörösére fogja növelni lőszergyártási kapacitásait - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal közösen tartott sajtóértekezleten.

A délkelet-lengyelországi Nowa Deba községben működő Dezamet lőszergyártó üzemben a Morawiecki, Breton, valamint Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter részvételével lefolytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Morawiecki megerősítette: Lengyelország csatlakozott az Ukrajna védelmi kapacitásai növelését célzó, közös lőszerbeszerzésről szóló európai megállapodáshoz, amelyet múlt héten Brüsszelben írtak alá.

A varsói kormány a közeli napokban többéves programot fogad el, amely értelmében

lőszergyártást támogatnak lengyelországi magán- és állami tulajdonú vállalatokban

- jelezte a kormányfő. A gyártási kapacitások növelésének célja egyrészt a lengyel lőszertartalékok kiegészítése, másrészt pedig az ukrajnai szállítmányok biztosítása - fejtette ki. Elégedettséggel nyugtázta, hogy az uniós eszközöket felhasználva, Lengyelország szavai szerint többszörösére növelheti saját fegyver- és lőszergyártását.

A sajtóértekezlet előtt Morawiecki a Facebookon megírta:

Lengyelország hamarosan mintegy 300 millió eurót érő támogatást kap lőszerbeszerzésre.

A kormányfő pénteki közlése szerint a következő hónapokban további 500-600 millió euró folyósítása várható e célra. Ezáltal az ország az európai lőszergyártási projekt legnagyobb kedvezményezettjévé válik - húzta alá.

Thierry Breton a Morawieckivel közös sajtókonferencián felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél gyorsabban adják át Ukrajnának az összes, rendelkezésükre álló lőszertartalékot, elsősorban 155 milliméteres lövedékeket, de 120 millimétereseket is.

Elmondta: 11 uniós tagállam olyan gyárakkal rendelkezik, amelyek képesek részt venni az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) programjában. Reményét fejezte ki, hogy az említett tagállamokkal együttműködve sikerül majd bővíteni a lőszergyártást.

Breton a lőszergyárak kapacitásait felmérő európai körútja keretében látogatott Lengyelországba.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×