eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boy using smartphone on sofa at night
Nyitókép: Isabel Pavia/getty Images

Úttörők - Utah állam korlátozza a gyerekek közösségimédia-használatát

Az amerikai állam törvényben fektetett le két fontos, a gyermekek védelmére szánt követelményt.

A közösségi oldalaknak az új szabályok értelmében az amerikai Utah államban a jövőben igazoltatniuk kell, hogy 18 év fölötti az a felhasználó, aki használni szeretné a platformot, amennyiben pedig gyermek akarna ahhoz hozzáférni, csak szülői hozzájárulással teheti meg ezt - írja a BBC.

Az állam kormányzója a gyermekek védelmében döntött az intézkedések mellett, a törvény értelmében a gyerekek szülei hozzáférhetnek a fiatalok felhasználói fiókjaihoz, azaz posztjaikat és üzeneteiket is láthatják, szerkeszthetik.

Éjjel? Nem!

A törvény értelmében a gyerekekhez rendelt közösségimédia-fiókok alapbeállítása lesz a használat letiltása este fél 11 és reggel fél 7 között, ezen azonban a szülők módosíthatnak. A gyerekeket továbbá nem célozhatják reklámmal, és

adatokat sem gyűjthetnek róluk.

Joe Biden amerikai elnök maga is azt szorgalmazza, hogy a közösségi oldalak ne gyűjthessenek adatot gyerekekről.

Az intézkedésre azért volt szükség Utah vezetése szerint, mert a közösségi média a gyermekek mentális jólétére gyakorolt hatása miatti aggodalmak egyre komolyabbak. A törvények 2024 márciusában lépnek életbe, hasonló szabályozás tervben van a republikánus Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana államok mellett a demokrata New Jersey-ben is.

Példát mutathatnak

"Nem hagyjuk, hogy a közösségi médiavállalatok továbbra is károsítsák fiataljaink mentális egészségét. Vezetőként és szülőként felelősséggel tartozunk azért, hogy megvédjük fiataljainkat" - fogalmazott Spencer Cox republikánus kormányzó.

A Common Sense Media gyerekjogi csoport üdvözölte a változtatást, mellyel véleményük szerint

sikerülhet hatást gyakorolni a közösségi média legaddiktívabb jellemzőire,

ezáltal példát is mutathatnak más államoknak.

Kárára is lehet a gyerekeknek

Vannak ugyanakkor olyan elemei is a törvényeknek, amely a Common Sense Media és más csoportok szerint is veszélyeztethetik a gyerekeket.

"Nagyon sok olyan gyermek van, aki esetleg bántalmazó háztartásban él vagy LMBTQ-ember: őket ezzel teljesen el lehet vágni a közösségi médiától" - fogalmazott Ari Z Cohn, a Tech Freedom szabad véleménynyilvánítással foglalkozó ügyvéd szakértője.

A Facebook anyavállalata, a Meta is reagált a törvényekre: álláspontjuk szerint ők

nagyságrendileg 30 féle eszközt kínálnak a gyerekek védelmére,

melyekkel limitálható az oldalon töltött idő és az is elérhető, hogy életkornak megfelelő tartalmakat láthassanak a gyerekek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×