eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Marógép nyoma a parajdi sóbánya sókitermelő részlegében 2023. január 10-én. A sótömb enyhén ellipszis alakú, a legnagyobb átmérője 1,4 km-es és 2700 m mélységig nyúlik a föld gyomrába. A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Váratlanul bezárták a parajdi sóbányát

Talajvíz szivárgott be a régi tárnákba, és ennek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma.

A Hargita megyei bányát - amely a Székelyföld egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója - műszaki okok miatt kellett bezárni - közölte közösségi oldalán az intézmény. Azt írták, hogy kedd reggeltől ismét fogadják a látogatókat.

Sebestyén József, a létesítmény vezetője az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a bányát azért kellett bezárni, mivel az utóbbi napok heves esőzései és a hó olvadása következtében beszivárgott a víz a régi tárnákba.

Az igazgató szerint több órára van szükség, hogy kiszellőzzenek a föld alatti csarnokok és a turisták újra használhassák ezeket.

Hangsúlyozta, hogy kedd reggel ismét megnyitják a bányát a látogatók előtt.

A parajdi sóbányát legutóbb 2022. július 23-án kellett hasonló okok miatt bezárni. Akkor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén kezdett el beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Két hónapig volt zárva a létesítmény, amíg a szakembereknek sikerült orvosolni a problémát és biztonságossá tenni a bejáratot.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója.

A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, valamint ökumenikus kápolna és moziterem is várja a látogatókat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×