eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A luhanszki régió katonai adminisztrációja által közreadott kép a pusztítás nyomairól a Donyec-medencei Liszicsanszkban 2022. július 3-án. Ukrán hivatalos források szerint az orosz hadsereg megvetette a lábát Liszicsanszk városában.
Nyitókép: MTI/AP/Luhanszki régió katonai adminisztrációja

"Célegyenesben" az oroszok? Áttörhették Luhanszk védvonalát

Moszkva már bejelentette ezt, Kijev annyit közölt, "nehéz a helyzet".

A Híradó.hu a Sky Newsra hivatkozva azt írja, hogy moszkvai védelmi minisztériumi közlés szerint az orosz hadsereg áttörte a luhanszki ukrán védelmet a terület egy részén.

"Még az ellenség jobban megerősített második védelmi vonala sem tudta feltartóztatni az orosz hadsereg áttörését" – áll a minisztérium közleményében.

forrás: Sky News
forrás: Sky News. Piros sávozással az oroszok által kontrollált területek láthatók, sárgával az ukrán erők által visszafoglalt területek.

Részleteket, a terület pontos megjelölését azonban nem közölték az oroszok - azt igen, hogy az ukrán védők 3 kilométeres mélységbe vonultak vissza -, de annak fényében "diadaljelentésnek" számít a közlés, hogy Vlagyimir Putyin korábbi kijelentéséből következően az egyik részfeladatukat hamarosan megoldják a katonák, az orosz elnök ugyanis csak akkor hajlandó bármiféle tárgyalásokra, ha az elsőként megtámadott Donyeck és Luhanszk orosz kézre kerül. Ismert: Luhanszknak már csaknem az egésze, de Donyecknak is mintegy fele az orosz hadsereg felügyelete alatt áll, beleértve a régiók fővárosát is.

A beszámolók szerint Ukrajna hivatalosan "nehéz helyzetet" jelentett a keleti régióból, az oroszok folyamatos ágyúzása tehát ténynek számít.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×