eur:
392.94
usd:
363.37
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Amszterdam bekeményít: új szabályok a piros lámpás negyedben

Nem lehet májustól kannabiszt szívni a negyed utcáin, a lakosság számára élhetetlennél váltak a körülmények.

A negyedben élők régóta panaszkodtak azért, hogy a turisták miatt okozott kellemetlenségek megkeserítik életüket: szavukat meghallgatva léptetik életbe május közepén a negyed életét érintő friss szabályokat,

Ezek értelmében nemcsak nem lehet füvet szívni az utcán, de a szexmunkásoknak is be kell szüntetniük tevékenységüket hajnali három órakor - írja a BBC.

A helyi média szerint szinte teljesen egyhangúan szavazták meg a változtatást, melynek célja, hogy a helyiek életminősége javuljon. ennek érdekében a következő pontokon változik még a város élete:

  • az éttermeknek péntekenként és szombatonként éjjel kettőkor be kell zárnia
  • éjjel egy óra után em engednek be új látogatókat a városközpontba
  • csütörtöktől vasárnapig délután négy óra után eddig sem lehetett alkoholt eladni az üzletekben: most ezen felül azt is kérik, hogy az alkoholos italok ebben az időszakban ne legyenek látható helyen a boltokban.
A holland főváros világszerte kannabiszt kínáló kávézóiról ismert, emberek milliói látogatják meg évente.

A helyiek azonban panaszkodnak az utcán dolgozó dílerekre és a drog és az alkohol miatt a bűnözési helyzet is egyre rosszabb.

A drogok birtoklása, előállítása és terjesztése büntetendő Hollandiában, de a 18 év fölöttiek drogfogyasztása nem. A kannabiszt árusító kávézók esetében tolerálják csak a fű árusítását szigorú feltételek mellett: ezek közül az egyik az, hogy

nem okozhatnak kellemetlenséget a lakosoknak.

A hollandok egy új kampányt is indítanak mindezzel párhuzamosan, melyben azokat a turistákat akarják távol tartani Amszterdamtól, akik a drogok, az ital és a szex miatt jönnének csak a városba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×