eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Francia EP-képviselő: köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak

„Városok a jogállamiságért” címmel rendeztek konferenciát a brüsszeli városházán, a belga és a magyar főváros közös szervezésében. A résztvevők között ott volt a házigazdákon kívül az EU igazságügyi biztosa, Budapest, Amszterdam, Prága és Varsó polgármestere, valamint több nemzetközi szakértő. Frissítés: a címben szereplő állítást később pontosította, helyreigazította a politikus.

„Ha a tagállamok és az EU jogi alapját jelentő jogállamiság megszűnik, azzal vége lesz az uniónak is” –fogalmazott a brüsszeli városházán a jogállamiságról rendezett konferencián Didier Reynders. Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szerint a jogállamiság támadás alatt áll, ezért határozott fellépésre van szükség, mert a párbeszéd önmagában már nem elég – számolt be a hvg.hu.

Didier Reynders emlékeztetett, hogy vannak más eszközök is, például a jogállamisági eljárás, aminek eredményeként Magyarország esetében három kohéziós alapból 6,3 milliárd eurót függesztettek fel. Azt is megemlítette, hogy a kifizetések felfüggesztése nem sértheti a végső kedvezményezettek érdekeit.

Utóbbi kijelentéssel vitába szállt a szintén jelenlévő Gwendoline Delbos-Corfield, zöldpárti francia EP-képviselő, a magyar jogállamiságról szóló EP-jelentés előadója. „Nincs eszközünk és nem is várhatunk olyan lehetőségre, hogy közvetlenül küldjünk pénzt. Néhányan azt mondják, hogy nincs gond, mert van jogállamisági mechanizmus, de a pénzt közvetlenül a városoknak küldeni ma nem lehetséges” – jelentette ki. A képviselő azonban tett ennél erősebb megállapításokat is, úgy fogalmazva, hogy

geopolitikai téren ma Magyarország konkrét veszélyt jelent az Európai Unióra.

„Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak” – mondta. Beszélt arról is, hogy a kormány a politikáját a félrevezetésre, a félretájékoztatásra építi.

A konferencián felszólalt Karácsony Gergely is – teszi hozzá a lap. Budapest főpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokrácia és a jogállamiság nem egyirányú út, azon vissza is lehet fordulni. „A jogállamiság és a demokratikus ellensúlyok terén Magyarország ma nagyon távol van attól, ami azoktól az államoktól várható el, amelyek csatlakozni akarnak az EU-hoz” – mondta Karácsony Gergely, aki szerint

azokban az országokban, ahol a kormányzat kihívásokkal küzd a jogállamiság terén, a fővárosok jelentik az utolsó szigetet.

„Viszont az uniós források visszatartása ezeket a városokat is sújtja, mert működési gondokat okoz. Ezért jogállamiság helyreállításának nemcsak elméleti, hanem gyakorlati jelentősége van” – jelezte.

A rendezvény keretein belül az öt városvezető egy nyílt levelet adott át Didier Reynders biztosnak. Ebben a Szabad Városok Paktuma felszólítja a bizottságot, hogy ismerje el a városokat nélkülözhetetlen partnerekként az emberi jogok tiszteletben tartásában és az Európai Unió alapelvei biztosításában.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×