eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Mentés a törökországi földrengés után. Forrás:Twitter/Kira Rudik
Nyitókép: Forrás:Twitter/Kira Rudik

Sorra érkezenek a felajánlások a földrengés utáni mentéshez - videó

Törökországban és Szíriában már most több száz halálos áldozata és több ezer sebesültje van a hajnali, pusztító erejű földrengésnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: országa kész a szükséges segítséget megadni a "baráti" török népnek. "Megdöbbentőek a törökországi földrengés következtében több száz ember haláláról és sérüléséről szóló hírek. Részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok családjainak, és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek. Közel vagyunk a barátságos török néphez ebben az időszakban, készek vagyunk megfelelő segítséget nyújtani neki" - írta a Twitteren.

Korábban már Izrael is segítséget ajánlott Törökországnak. "Biztonsági erőink készen állnak arra, hogy minden szükséges segítséget megadjanak" - jelentette ki Joav Galant védelmi miniszter, aki szerint hazája "tapasztalt a vészhelyzetek kezelésében és emberéletek mentésében".

A Zaka izraeli mentőszolgálat közölte, hogy mentőcsapatot küld az összedőlt házak romjai alatt rekedt emberek felkutatására.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter hazája "őszinte együttérzéséről" biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter hétfő reggel szintén a Twitteren közölte: Ankara segítségkérési felhívására reagálva 76 tűzoltóból és 8 mentőkutyából álló csoport küldését ajánlotta fel.

Azerbajdzsán 370 fős mentőcsoportot küld Törökországba, hogy közreműködjön a természeti katasztrófa következményeinek elhárításában és a kutató és mentési munkálatokban - számolt be hétfőn a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő táviratban fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a "hatalmas erejű" földrengés számos áldozata miatt, és kifejezte készségét a segítségnyújtásra.

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte, epicentruma 18 kilométer mélyen, Gaziantep településtől körülbelül 33 kilométerre volt. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérültje van.
MTI:G0086
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte, epicentruma 18 kilométer mélyen, Gaziantep településtől körülbelül 33 kilométerre volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×