eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Földrengés Törökországban. Forrás:Twitter/Farhan Hameed
Nyitókép: Forrás:Twitter/Farhan Hameed

Több száz áldozata van a hajnali földrengésnek - videó

Csak Szíriában több mint 230-an vesztették életüket a hajnali 7,8-as erősségű földrengésben, de Törökországban rengeteg az áldozat.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Az eddigi adatok szerint a legnagyobb pusztítást követelő, 7,8-es erősségű földrengést 22, részben ugyancsak erős utórengés követte. A rengések epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt.

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt.

Törökországi földrengés. Forrás:Twitter/سیمی
Törökországi földrengés. Forrás:Twitter/سیمی

Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és sok a halálos áldozat. Malatya tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a tartományban 23-an meghaltak és 420-an megsérültek a katasztrófában.

Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.

Földrengés Törökországban. Forrás:Twitter/Nadiya majeed
Földrengés Törökországban. Forrás:Twitter/Nadiya majeed

A rengések Szíria északi részét is sújtották, több mint száz ember vesztette életét, százak megsebesültek - jelentette a szíriai állami televízió.

A tévében felszólították az embereket, hogy autójukkal segítsenek eljuttatni a sérülteket a kórházakba.

A katasztrófa által különösen érintett Aleppóban az összedőlt épületek romjai alatt emberek várják a kimentésüket, és sebesültek nagyobb csoportjai tartanak a kórházakba - közölte egy helyi egészségügyi tisztségviselő a Reutersszal. A fővárosban, Damaszkuszban és a libanoni fővárosban, Bejrútban és Tripoliban az emberek az utcára siettek és beültek autójukba, hogy elmenekülhessenek, ha összedőlnének az épületek - közölték szemtanúk.

A földmozgást a média beszámolója szerint Cipruson is érezni lehetett.

A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×