eur:
394.41
usd:
364.11
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nuclear submarine HMS Vanguard arrives back at HM Naval Base Clyde, Faslane, Scotland following a patrol.
Nyitókép: CPOA(Phot) Tam McDonald/Defence Imaginery

Ragasztóval javították meg az atom-tengeralattjárót

A HMS Vanguard reaktorkamrájának törött csavarjait ahelyett, hogy kicserélték volna, beragasztották.

Egy Trident atom-tengeralattjáró munkásai állítólag ragasztóval rögzítették a hajó reaktorkamrájában lévő törött csavarokat: az ügyben sürgős vizsgálatot indított a brit királyi haditengerészet.

Elsőként a The Sun számolt be arról, hogy az HMS Vanguard fedélzetén lévő hűtőcsöveken végzett hibás javításokat megtalálták, miután az egyik csavar egy ellenőrzés során leesett. Eredetileg azért váltak le a csavarfejek, mert túlhúzták azokat, a munkások azonban csere helyett gyorsjavítás mellett döntöttek, és visszaragasztották a fejeket – írja a The Guardian.

A javítást vezető alvállalkozó mérnökei az eset után eljárási hibát jelentettek, de arról nem számoltak be, milyen módszerrel oldották meg azt.

"Ez szégyen. Nem lehet spórolni, ha atomtechnikáról van szó, a szabványok szabványok, amelyeket nem lehet megszegni"

– fogalmazott egy haditengerészeti forrás.

A hibára a védelmi minisztérium szerint még a szárazdokkban bukkantak. A ragasztott csavarok az atomreaktor hűtőcsöveinek szigetelését tartották a helyén, és akkor találták meg őket, amikor a munkások először akarták beindítani a reaktort – jelentette a The Sun. Elkezdték keresni a felelősöket az ügyben.

A munkát a Babcock végezte: a cég a védelmi minisztérium második legnagyobb alvállalkozója,

több milliárd fontos szerződéssel rendelkezik

a haditengerészet Astute és Vanguard tengeralattjáró-flottájának karbantartására. A vállalat szóvivője szerint a hibát saját maguk fedezték fel, és annak nem volt működési vagy biztonsági kockázata. Az atom-tengeralattjárókkal kapcsolatban korábban is felmerültek aggályok, mivel öt hónapos, rekord időtartamra telepítették a tengerre.

Az HMS Vanguard egyike annak a négy atom-tengeralattjárónak, amely az Egyesült Királyság folyamatos tengeri elrettentő erejének részét képezi. A hajók mindig járőröznek, és készen állnak arra a valószínűtlen esetre, ha Nagy-Britanniát nukleáris támadás érné.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×