eur:
392.39
usd:
362.31
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
2017. november 9-i kép a németországi Elsdorf külszíni barnaszénbányáról. A német szövetségi kormány és az érintett tartományok kormányfői megegyeztek, hogy a 2030-as évek végére bezárják a lignit elégetésével működő erőműveket Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Gülland

Németország nem lassít: 2030-ig lemond a szénről is

Optimista a biztonságos németországi áramellátás jövőjével kapcsoatban az energiaellátásért felelős Bundesnetzagentur. A hivatal azzal számol, hogy az áramellátással nem lesz probléma akkor sem, ha a tervezettnél nyolc évvel korábban, véglegesen bezárják a német szénbányákat.

Németország korábban hivatalosan azt tervezte, hogy 2038-ra teljesen megszünteti a szénfelhasználást., de a 2021 decemberében hivatalba lépett, a környezetvédő Zöldek Pártját is magában foglaló hárompárti koalíció azt tűzte ki célul, hogy már korábban, 2030-ig beszünteti a széntermelést.

Az ukrajnai orosz háború következményeként kirobbant energiaválság azonban felülírta az energiaellátással kapcsolatos korábbi célkitűzéseket, legyen szó akár a környezetet erősen szennyező szénbányák fokozatos bezárásról, akár az atomenergiáról való, eredetileg az elmúlt esztendő végére tervezett teljes lemondásról. Mindezt jelzi, hogy áprilisig meghosszabbították annak a három atomerőműnek a működését, amelynek bezárását eredetileg az elmúlt esztendő végére tervezték, sőt felmerült három, már "bezárt" atomerőmű újbóli üzembe helyezése is.

Ami pedig a szénfelhasználást illeti, korábbi adatok szerint Németország áramfelhasználásának több mint harmadát szénerőművekben állítja elő, a harmadik negyedévben a széntüzelésből származó villamos energia mennyisége 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ilyen körülmények között hozta nyilvánosságra a Bundesnetzagentur azt a jelentését, amelyből kitűnt, hogy

az ország áramellátása a 2025 ás 2031 közötti időszakra – a többi között az elektromos autók, illetve a hőszivattyúk miatt növekvő fogyasztás ellenére – biztosított.

Ez abban az esetben is fennáll, ha a jelenlegi kormányzati terveknek megfelelően 2030-ig megszűnik a szénfelhasználás.

Robert Habeck zöld párti gazdasági miniszter ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy áramellátás biztonságát a tervek szerint 100 százalékig a megújuló energiaforrásokon alapuló áram biztosítja majd. Megerősítette, hogy a Ruhr-vidéki szénbányák bezárását nyolc évvel előbbre hozva, 2030-ig tervezik, az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban a szénfelhasználásról való teljes lemondás azonban még vitatott. A miniszter a keletnémet bányákkal kapcsolatban is az előbbre hozott bezárás híve, de ehhez a kormányon belül konszenzusra van szükség – tette hozzá.

Az áramellátással kapcsolatos kormányzati jelentést kétévente teszik közzé. Ebben a a hálózati felügyelet elemzi az ellátást befolyásoló várható fejleményeket. A hivatal jelentéséhez a gazdasági minisztérium ajánlásokat fűzött, hangsúlyozva, hogy az ellátás biztonságát a jövőben is a legmagasabb szinten kívánják szavatolni. Utalt arra is, hogy tovább kell folytatni a megújuló energiaforrások kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×