eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Facebook - Johanna Mikl-Leitner

Az Osztrák Néppárt elvesztette abszolút többségét az alsó-ausztriai tartományi választáson

A szövetségi szinten kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elvesztette abszolút többségét a vasárnap tartott alsó-ausztriai tartományi választás előzetes eredményei szerint, míg a jobboldali Szabadság Párt (FPÖ) történelmi sikert aratott.

"Az FPÖ-nek sikerült a tartományi választást szövetségi voksolássá változtatnia" - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria befolyásos néppárti kormányzója, akinek korrupciós vizsgálatok és a globális válságok által gyengített pártja a 2018-as voksoláshoz képest mintegy tíz százalékpontot veszített támogatottságából és 1945 óta a legrosszabb tartományi eredményét érte el 39,94 százalékkal. Az ÖVP ezzel elveszítette abszolút többségét a tartományi parlamentben. Mikl-Leitner ugyanakkor kizárta a lemondását.

Az FPÖ a voksok 24,19 százalékát szerezte meg, ami a legjobb eddigi eredménye Alsó-Ausztriában. Udo Landbauer, a Szabadság Párt tartományi vezetője azzal kampányolt, hogy véget kíván vetni az ÖVP évtizedes kormányzásának Alsó-Ausztriában. Landbauer emellett a szövetségi szinten Karl Nehammer kancellár vezette Osztrák Néppártot hibáztatta a menedékkérők számának tavalyi ugrásszerű növekedéséért.

A harmadik helyre lecsúszott szociáldemokrata SPÖ a voksok 20,66 százalék szerezte meg és a néppárthoz hasonlóan történetének legrosszabb tartományi eredményét érte el. Negyedik és ötödik helyen a Zöldek és a liberális NEOS végzett 7,58, illetve 6,67 százalékkal.

A kampányt jelentős részben olyan kérdések határozták meg, mint az infláció, a környezet- és klímavédelem, valamint a bevándorlás.

A választási részvétel 71,52 százalék volt, míg a 2018-as voksoláson a szavazásra jogosultak 66,56 százaléka járult az urnák elé a tartományban.

A végleges eredményeket legkésőbb keddig ismertetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×