eur:
393.05
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Telegram/Kirilo Timosenko/karpathir.com

Áll a bál, több magas rangú ukrán tisztségviselő is lemondott

Túl drágán vásároltak a hadsereg számára. Úgy hírlik, a lemondások sorának még nincs is vége.

Több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását tisztségéből kedden, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlzó áron vásároltak ellátmányt a hadsereg számára - közölték a hatóságok.

Nemrég több kiadvány is közzétette annak a szerződésnek a másolatát, amelyben a védelmi minisztérium 13,16 milliárd hrivnya értékben kötött megállapodást több katonai egység 2023. évi élelmezési ellátására.

A kiszo.net hétfőn azt írta, az újságírók összehasonlították az árakat a Szilpo üzletlánc áraival Kijevben, és azt állapította meg, hogy

a minisztérium 2-3-szor drágábban vásárolja az alapvető élelmiszereket a hadsereg számára.

A Dzerkalo Tizsnya (Hét tükre) lap arról számolt be, hogy a minisztérium 17 hrivnya/darab áron szerződött a tojásra. Holott ennek a terméknek a kiskereskedelmi ára jelenleg most körülbelül hét hrivnya.

Az érintettek tagadták, hogy drágábban vásároltak volna élelmiszert és téveszmének nevezték azt, hogy lopnának. Olekszij Reznyikov, a védelmi minisztérium vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy nem termékeket vásárolnak, hanem átfogó szolgáltatást rendelnek az élelmiszerellátáshoz. Közölte azt is, hogy a sajtó téves adatokat közölt: "a tojás kilogrammonkénti 170 hrivnyás áránál egy csomag 85 hrivnyába fog kerülni, ez pedig teljes mértékben megfelel a piaci árnak".

Ezek után érkezett a lemondások híre.

A távozók között van

  • VjacseszlavSapovalov védelmi miniszterhelyettes, aki a fegyveres erők logisztikai támogatásáért felelt, valamint
  • Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője (nyitóképünkön) és
  • OlekszijSzimonenko főügyészhelyettes.

Utóbbi tisztségviselő távozását a főügyészség is megerősítette a honlapján olvasható közleményben.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a helyi sajtó szerint az Ukrajna elleni orosz háború 2022. februári kezdete óta többször is korrupció gyanújába keveredett, amely drága autók személyes használatához kapcsolódott. Az érintett minden vádat tagad.

Az Ukrajinszka Pravda hír- és elemző honlap szerint lemondhatnak tisztségükről Szumi és Dnyipropetrovszk megyék vezetői, Dmitro Zsivicsenko és Valentin Reznyicsenko, valamint a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjai és Herszon megyék vezetői, Olekszandr Sztaruh és Jaroszlav Janusevics is.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a Twitteren azt írta, hogy a "személyzeti átrendezéssel" Volodimir Zelenszkij államfő arra a "kulcsfontosságú közkövetelésre" reagált, hogy az igazságszolgáltatásnak mindenkire vonatkoznia kell.

Zelenszkij hétfő esti videobeszédében már jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain korrupciós vádak miatt. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.

A Strana.ua és az Ukrajinszka Pravda ukrán hír- és elemző honlap szerint Kirilo Timosenko helyét a kijevi területi közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba veszi át, míg Kirilo Timosenkót a herszoni területi katonai közigazgatás vezetőjévé nevezhetik ki.

A múlt héten, január 17-én egy másik vezető tisztségviselő, Olekszij Aresztovics közölte, hogy benyújtotta lemondását az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadói posztjáról. Azt mondta, azért tette ezt, hogy "példát mutasson a civilizált viselkedésből".

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×