eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Andrej Medvegyev a Wagner zsoldos csoport dezertált vezetője. Forrás: Twitter/Jason Jay Smart
Nyitókép: Forrás: Twitter/Jason Jay Smart

Őrizetbe vette a szökött Wagner-vezért a norvég rendőrség

Andrej Medvegyev fél, hogy kiadják Oroszországnak.

A zsoldos menedékért folyamodott Norvégiában azt követően, hogy állítása szerint már tavaly júliusban otthagyta a Wagner-csoportot. Sztorija azonban rejtélyes: a Wagner-csoport és az oroszok is keresték már, amikor állítása szerint átjutott a szigorúan őrzött orosz-norvég határon.

A férfi azt állítja, hogy az oroszok kutyákat is küldtek utána és lőttek is rá, ő mégis átjutott fehér köpenybe burkolózva, egy folyó jegén Norvégiába. Állítólag a gulagu.net segített neki elmenekülni.

A férfi norvég ügyvédje, Brynjulf Risnes szerint azután tartóztatta le a rendőrség a férfit, hogy

erős nézeteltérés alakult ki annak a biztonságos menedéknek a körülményei kapcsán, ahol eddig idejét töltötte.

"Önkéntes alapon tartózkodott itt, ha nem akar maradni, a rendőrségnek két lehetősége van - engedik távozni, vagy elfogják" - fogalmazott az ügyvéd.

Az oroszt egy ideiglenes fogvatartási központba szállították. A férfinak módjában állt rövid telefonbeszélgetést folytatni a The Guardian egy újságírójával, akinek elmondta, fél a kiadatástól.

A norvég rendőrség is megerősítette, hogy elfogták a férfit, akinek jövőjével kapcsolatban már korábban is kérdések merültek fel, mivel háborús bűnösként is tekintettek rá.

"Elfogtuk és

mérlegeljük, hogy kérjünk-e bírósági határozatot az internálásról"

- mondta Line Isaksen a norvég rendőrségtől a Reutersnek, de további részleteket nem kívánt közölni.

Medvegyev állítása szerint menekülése előtt saját szemével látta, ahogyan a Wagner-csoport azon tagjait, akik nem engedelmeskednek a parancsoknak, megölik, időnként kettesével. Azt állította, készen áll mindent elmondani a Wager-csoportról és annak vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról. Ő az első Wagner-csoporttag, akinek szökéséről a világ hírt kapott.

Az Egyesült Államok múlt pénteken közölte, hogy a Wagner, amely központi szerepet játszott Oroszország ukrajnai inváziójában, ezentúl jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősül.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×