eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum épülete Ungvár központjában 2019. január 6-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Levették a magyar zászlókat Kárpátalján és több magyar pedagógusnak is felmondtak

Néhány helyen rendőri segédlettel távolították a középületekről a magyar lobogót, a tanárokat pedig indoklás nélkül menesztették.

Egy friss rendeletre hivatkozva távolították el a magyar zászlókat több közintézményről. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését - írja az index.hu.

Több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat Kárpátalján. A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arról, hogy távolítsák el az intézményeik épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

Azonban a Munkácsi Kistérségi Tanácsnál nem tudnak ilyen rendeletről. Ezért ha ilyen egyáltalán létezik, akkor is kizárólag csak helyi szintű lehet. Viszont magasabb szintű jogszabályba ütközik.

Ukrajna törvényei ugyanis eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát. Kárpátalja magyarok által lakott településein amúgy sem a magyar állam hivatalos címeres zászlaja, hanem a magyar nemzeti trikolór, a piros-fehér-zöld sávos zászlókat helyezték ki az elmúlt 33 évben, és ez senkit sem zavart. Inkább a békés egymás mellett élés jelképének tekintették a helyiek.

A Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) nyilatkozatot adott ki a szervezethez közelálló iskolaigazgató leváltása miatt. Mint írják, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan eltávolítása a jelenlegi helyzetben "nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×