eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az előző esti heves tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: Thibault Camus

Megvan, mikor nyithat ki ismét a tűzvész után a Notre-Dame

A 2019-ben leégett templom újjáépítését Emmanuel Macron is sürgette, most kiszivárgott egy időpont is.

Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan ígéret, amely belátható közelségbe hozza a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame-székesegyház rekonstrukcióját – írja a hirado.hu.

„Elérhető közelségbe kell hozni a felújítást, nem mondhatjuk tovább azt, hogy még 10–15 évbe telik!” – mondta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, amikor a hivatalos párizsi látogatásra meghívott japán miniszterelnök, Fumio Kishida méltatta a Notre-Dame-székesegyház előrehaladott állapotban levő felújítását.

A Le Figaro információi szerint a székesegyházat 2024 decemberében, valószínűleg 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra közösségi és liturgikus célokra, így a szentmisék megtartása is e naptól válna lehetővé. Ezt követően az épület külsején még folytatódnak a felújítási munkálatok.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke kifejtette:

a tűzkárok helyreállítása 550 millió euróba fog kerülni,

150 milliót már elköltöttek az épület biztosítására. A 340 ezer francia és külföldi adományozótól mintegy 852 millió euró gyűlt össze.

A tábornok már tavaly decemberben bejelentette, hogy „jelentős előrelépések” történtek a munkálatokban: az északi kereszthajó kőboltozatának rekonstrukciója, nagy méretű fa boltívek felszerelése, amelyek lehetővé teszik a kőboltozatok rekonstrukcióját, a belső tisztítás befejezése, valamint a kápolnák festett díszeinek tisztításának folytatása. A torony felújításához szükséges állványzatot is 2023 áprilisára kell felállítani.

Teljesen megújul a templombelső, így többek között a keresztelő medence és az oltár is. A korszak korábbi emblematikus főoltárát mégsem újítják meg, helyette a 2023. január 6-án elfogadott pályázatok alapján öt művész egyike tervezheti meg az új templombelsőt: Nicolas Alquin, Guillaume Bardet, Pascal Convert, Laurent Grasso vagy Constance Guisset közül a nyáron választanak majd.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×