eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 6-án. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez a védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert érint Oroszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Megdöbbentő, hogy melyik réteg a háború legnagyobb orosz haszonélvezője

Eltűnt egy komplett társadalmi osztály Oroszországban.

A háborúkból rendszerint a hadiszállítók húzzák a legtöbb hasznot, ám Oroszországban ez másként van. Az Ukrajna ellen indított hadjáratból eddig a legtöbbet a mélyszegénységben élők profitálhatták – írja a portfolio.hu a Bloomberg cikke nyomán.

A moszkvai kormányzat ugyanis a költségvetés kétharmadát fordítja védelmi, biztonsági és szociális programokra. Ez utóbbi keretében a családoknak nyújtott segélyek kiterjesztésével jutalmazza a legrászorultabb oroszokat.

A szociális juttatások növelése a lakosság legszegényebb tizedének jövedelmét az infláció több mint kétszeresével emelte.

A hivatalos létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezerrel csökkent a harmadik negyedévre vonatkozó legfrissebb statisztikák szerint. A gyermekes családok támogatása olyannyira prioritássá vált, hogy Anton Sziluanov, Oroszország pénzügyminisztere azt mondta, inkább megvonja az utak vagy az infrastruktúra finanszírozását, minthogy kompromisszumot kössenek a szegények támogatásában.

A tavalyi év második felében Oroszország valamivel több mint 1 billió rubelt költött a gyermekes családok támogatására, és további mintegy 400 milliárd rubelt a nyugdíjakra. Ez az összeg 2023-ra akár meg is duplázódhat.

"Az emberek összességében egyre szegényebbek, de a szegények száma egyre kevesebb"

– hívta fel az érdekes jelenségre a figyelmet Jevgeny Gontmaher közgazdász, volt kormánytisztviselő. Ezzel szemben a középosztály menthetetlenül elszegényedik. Ám ez a legkevésbé sem érdekli Vlagyimir Putyint, mivel az ő választóinak magját már régóta a leghátrányosabb helyzetű oroszok alkotják.

Moszkva a juttatásokkal arra is próbálja ösztönzi az embereket, hogy lépjenek be a hadseregbe. December végén Putyin elrendelte, hogy

az Ukrajnában elesett katonák családjainak 5 millió rubelt fizessenek.

Ez az összeg Oroszország számos részén elegendő egy lakás megvásárlására is. A megsérült háborús veteránok ugyanezen rendelet keretében 3 millió rubelt kaphatnak.

Az orosz propagandagépezet a közösségi médiában és a toborzó portálokon a meggazdagodás lehetőségeként hirdeti a hadseregbe való belépést.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×