eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban a képviselőházi elnökválasztás harmadik napján, 2023. január 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Továbbra sincs elnöke az amerikai képviselőháznak

Azonban a többség jelöltje, Kevin McCarthy növelni tudta támogatóinak számát.

A 12. fordulóban sem tudták megválasztani az Egyesült Államok képviselőházának új elnökét. Ugyanakkor a pénteken tartott első szavazás elmozdulást jelzett a negyedik napja húzódó folyamatban

A republikánus képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthynak az abszolút többséget most sem sikerült elnyernie, de eddigi ellenzői közül többeket maga mellé állított.

Párttársai közül 213-an mellette, 7-en ellene szavaztak.

A demokraták - csakúgy, mint eddig minden fordulóban - egységesen, mind a 212-en képviselőcsoportjuk vezetőjére, Hakeem Jeffriesre voksoltak. A 12. szavazást megelőzően a képviselőházi többséget adó republikánusok tagok közül a kaliforniai Mike Garcia érvelt Kevin McCarthy mellett: megválasztását a törvényhozás előtt álló feladatok megkezdésének szükségességével indokolta. Mike Garcia egyben köszönetet mondott a kongresszus épületében, a Capitoliumban dolgozó biztonsági személyzet munkájáért, amivel utalt arra, hogy

pontosan két éve, 2021. január 6-án zajlott le a törvényhozás megtámadásába torkolló zavargás Washingtonban.

Az évfordulón Joe Biden elnök kitüntetést - elnöki érmet - adományozott a törvényhozás épületét és az alkotmányos rendet védelmező személyzet, köztük a rendőrség 12 tagjának.

Az Egyesült Államok 118. kongresszusa kedden ült össze. A képviselőházban a republikánusok 222-212 arányú szavazati többségben vannak, egy szék üres, mert az arra novemberben megválasztott képviselő időközben elhunyt. A felsőházban - a szenátusban - a demokratáknak van 51-49 arányú többségük.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×