eur:
394.92
usd:
366.99
bux:
71525.37
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tálib fegyveresek az Eid Gah mecset kapujánál, ahol ismeretlen elkövetők pokolgépet robbantottak 2021. október 3-án. Az imaházban Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője anyjának gyászszertartását tartották, amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett. A támadásban legkevesebb öt civil életét vesztette, többen megsebesültek. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek újra hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció.
Nyitókép: MTI/EPA

A tálibok lecsaptak az Iszlám Állam tagjaira Kabulban

Legalább nyolc fegyverest megöltek és rengeteg fegyvert zsákmányoltak az afgán biztonsági erők, amikor rajtaütöttek a terrorszervezet rejtekhelyein.

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő szerint a fegyveresek fontos szerepet játszottak a kínai üzletembereket elszállásoló hotel elleni támadásban, és előkészítették az utat a terrorszervezet ISKP csoportjának Afganisztánba készülő tagjai számára. Mudzsáhid kitért arra is, hogy a rajtaütések nyomán rengeteg fegyvert és robbanóanyagot foglaltak le.

Szerdán reggel az ország nyugati tartományában, Nimrozban szintén elfogták az Iszlám Állam két fegyveresét - fűzte hozzá a szóvivő.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a tálibok által vezetett afgán kormány intézményei elleni számos halálos támadásért, köztük a január 1-jén a kabuli katonai repülőtér kapujánál elkövetett támadásért, amelynek több mint tucatnyi halálos áldozata és sebesültje volt.

A terrorszervezet a rajtaütéssel kapcsolatban még nem adott ki közleményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×