eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Portrait of businessman with computer at desk, back to office concept.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Bejelentették a Covid-járvány végét, de ez csak olaj volt a koalíciós viták tüzére Németországban

A karácsonyi ünnepekhez időzítve jó hírrel lepte meg a lakosságot az egyik legtekintélyesebb német virológus, Christian Drosten szerint ugyanis Németországban véget ért a koronavírus-járvány, és az esetleges újabb mutációk sem okozhatnak gondot. Aligha gondolt azonban arra, hogy a bejelentés újabb vitát vált ki a kormányzó pártok között.

A berlini Charité egyetemi kórház vezető virológusa a közszolgálati televízióknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a járványnak vége.

Drosten szerint a lakosság immunitása már olyan szintet ért el, hogy a vírusnak búcsút lehet inteni, és aligha valószínű, hogy jövő nyáron új erőre kapna.

Derűlátását megerősítette a járványügyi megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet kimutatása arról, hogy az elmúlt héten az új típusú koronavírust a minták 5 százalékában mutatták ki.

A virológusi vélemény olyan időben látott napvilágot, amikor – szintén a járványügyi intézet becslése szerint – rendkívüli sebességgel terjednek Németországban a felső légúti panaszokat okozó vírusok, a karácsony előtti héten a lakosság több mint tíz százaléka betegedhetett meg.

A közvetlenül karácsony előtt ismertetett kimutatás szerint a megelőző hét napon nagyjából 2,3 millióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 9 millió lehet az új megbetegedések száma a 84,1 millió lakosú országban.

A betegektől vett minták többségében, 55 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó a főként kisgyermekeket fertőzőlégúti óriássejtes vírus (RSV) 15 százalékos aránnyal.

Drosten szerint az oltási kampány mind Németországban, mind több más európai országban kulcsfontosságú lépést jelentett a járvány elleni harcban.

Illúzió lett volna annak idején azt gondolni, hogy ezzel a vírus terjedését megfékezhettük volna – vélekedett.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Christian Karagiannidis, aki Drostennel együtt tagja a kormány járványügyi szakétői tanácsának.

Karagiannidis azzal számol, hogy a járvány fokozatosan elhal.

Azt ugyan nem zárta ki, hogy lesznek még kisebb hullámok, de úgy értékelte, hogy a lakosság immunitásának helyzete stabil.

A virológusok állásfoglalása azonban újabb koalíciós feszültséghez vezetett.

Elsőként a szabaddemokrata Marco Bushmann igazságügyi miniszter szólalt meg, sürgetve az eddigi óvintézkedések megszüntetését.

A miniszter Twitter-üzenetében arra emlékeztetett, hogy Christian Drosler a koronavírus-járvány terjedése idején mindig is a legóvatosabb virológusok közé tartozott. Most pedig ő értékeli úgy, hogy a járványnak vége - tette hozzá.

A miniszter szerint ezért - egyfajta politikai következtetésként - véget kell vetni a még érvényben lévő utolsó óvintézkedéseknek is.

Bushmannhoz csatlakozott a liberális párt több vezetője is, ugyanakkor az ugyancsak koalíciós Zöldek Pártja óvatosságra intett.

Janosch Dahmen, a párt egészségügyi szakértője elismerte ugyan, hogy a járvány terjedése jelentősen mérséklődött, és ez a tendencia minden bizonnyal folytatódik. Pártja álláspontját ismertetve ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az egészségügy súlyos leterheltsége, mindenekelőtt az orvosi, illetve ápolói személyzet jelentős hiánya miatt az óvatosság mindenképp indokolt.

A szakértő szerint ezért továbbra is elengedhetetlen a maszkviselés a zárt helyeken, valamint az általános higiéniai szabályok betartása.

Várható, hogy a mostani bejelentésekre különböző módon reagálnak az egyes tartományok is. Ezek többségében a korábbi óvintézkedések többségét már hatályon kívül helyezték. A legtöbb tartományban azonban érvényben van a maszkviselési kötelezettség a kórházakban, a különböző ápolói intézményekben, valamint az orvosi rendelőkben.

Egyes tartományokban az egészségügyi intézetekben változatlanul ragaszkodnak a tesztelési kötelezettséghez, valamint a látogatások korlátozásához is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×