eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Korou, 2016. november 18.Az Európai Űrügynökség, az ESA által közreadott képen a levegőbe emelkedik egy Ariane 5-ös hordozórakéta a Galileo FOC M6 európai navigációs műholdrendszer elemeivel a fedélzetén a koroui Guyana Űrközpont kilövőállásáról Francia Guyanán 2016. november 17-én. (MTI/EPA/ESA/Stephane Corvaja)
Nyitókép: MTI/EPA/ESA/Stephane Corvaja

Lengyelország francia felderítő műholdakat vásárol

A lengyel hadsereg két megfigyelőműholdat szerez be Franciaországtól, az erről szóló szerződést Varsóban írta alá a két ország védelmi minisztere.

A megállapodásról Mariusz Blaszczak, a varsói védelmi tárca vezetője elmondta: a francia Airbus cég optikai technológiájával rendelkező két műholdat a lengyel hadsereg 2027-ig szerzi be. Már a szerződés aláírását követően viszont elérhetővé válnak Lengyelország számára a francia műholdhálózat által nyert adatok - tette hozzá a lengyel politikus.

Közölte, hogy a műholdas megfigyelés növeli a lengyel hadsereg elrettentő képességeit, és bővíti a katonai és civil riasztórendszer lehetőségeit is.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter pedig a NATO keleti szárnyának erősítésével hozta összefüggésbe a tervezett beruházást. Egyúttal bejelentette: szerdán Kijevben, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel találkozik, és

az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, egyebek mellett a katonák kiképzéséről egyeztet vele.

A lengyel védelmi tárca közleménye szerint a két műhold és a Lengyelországban telepítendő fogadóállomás a francia-lengyel műholdhálózat keretében fog működni. A műholdak pixelenként 30 centiméteres felbontású képek továbbítását teszik majd lehetővé. A lengyel-francia hálózaton belüli működésük pedig a Föld sokkal nagyobb területének megfigyelését teszi lehetővé, mint amilyenre egy ország önmagában volna képes.

A miniszterek a kétoldalú együttműködésről, valamint a nemzetközi formátumokban - a NATO-ban, az Európai Unióban és a visegrádi csoportban - folytatott katonai együttműködésről is tárgyaltak Varsóban. Napirenden szerepelt a közép-európai térség biztonsági helyzete is, ezen belül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna támogatása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×