eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
22 December 2022, Berlin: The secret services lettering is on one of the entrances to the headquarters of the Federal Intelligence Service (BND). The Attorney General has had an employee of the Federal Intelligence Service (BND) arrested on suspicion of treason. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Oroszországnak kémkedhetett a német hírszerzés egyik embere

Hazaárulással gyanúsítják.

A közleményben Carsten L. néven szerepeltetett gyanúsított az eddigi nyomozati adatok szerint az idén átadott egy orosz hírszerző szolgálatnak államtitoknak minősülő információkat, amelyekhez a BND-nél folytatott munkája révén fért hozzá.

A hazaárulással gyanúsított német férfi őrizetbe vételét december 16-án rendelte el a szövetségi legfőbb bíróság nyomozási bírája. Szerdán fogták el. Átkutatták az otthonát és az irodáját. Házkutatást tartottak egy másik ember otthonában és munkahelyén is. Róla nem közöltek adatokat. Csütörtökön a nyomozási bíró elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az ügyészség a BND-vel szoros együttműködésben folytatja az eljárást – áll a közleményben.

Bruno Kahl, a külföldi hírszerzésért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetője az esetről tett sajtónyilatkozatában ismertette, hogy a feltételezett kémkedést belső vizsgálattal tárták fel, és amikor a gyanú beigazolódott, azonnal értesítették az állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészt.

A BND vezetője hozzátette, hogy részleteket nem közölhet. A legnagyobb visszafogottság és diszkréció szükségeltetik, hiszen Oroszország esetében a hatóságoknak olyan szereplővel van dolga, amelynek „gátlástalanságával és erőszakra hajlandóságával is számolni kell” – fogalmazott Bruno Kahl.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×