eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b).
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor gratulált a brüsszeli tárgyalóknak

"Nehéz munka, de szép eredmény" - értékelte a miniszterelnök a hosszas huzavona után született megállapodást.

Nehéz munka, de szép eredmény. Köszönöm a magyar tárgyalódelegáció munkáját. Magyarország sohasem adja fel!

Ezekkel a szavakkal dicsérte a tárgyaló küldöttség tagjait, akik Brüsszelben jártak.

Magyarország tényleg hozzáférhet az eddig visszatartott uniós forrásokhoz, a kohéziós pénzekhez és a helyreállítási alap euróihoz egyaránt, de nem teljes egészében. A szükséges dokumentumokat a napokban aláírhatják.

A magyar kormány belement abba, hogy az unió tagállamai közös hitelfelvételből támogassák Ukrajnát. Ugyancsak elfogadta a globális minimumadó második pilléréhez csatlakozást is.

Ezen magyar lépésekért cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, illetve 65%-ról 55%-ra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt a három érintett magyar Operatív Programban. Utóbbi azt jelenti, hogy mintegy 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás ragad be addig, amíg a 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedést maradéktalanul nem teljesíti a kormány (amiből 11 konkrét pontban még mindig hiányosságokat és gyengeségeket talált a Bizottság a múlt pénteki értékelésében).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×