eur:
394.53
usd:
365.48
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Olekszandr Drabinko ukrán metropolita (k) szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Drámai helyzet Kelet-Ukrajnában: -17 fok és áramhiány

Az orosz erők ismét több energetikai létesítményre mértek csapást szerdára virradó éjjel Ukrajna keleti részében - hozta nyilvánosságra az Ukrenerho áramszolgáltató társaság.

A közlemény szerint folytatódik az energiarendszer szakaszos helyreállítása a rakétatámadások után, de továbbra is jelentős áramhiány van. Az atomerőművekben az elektromos hálózat károsodása miatt lekapcsolt blokkok feltöltésének folyamata a tervezett módon folytatódik - tette hozzá a vállalat.

"Nehéz helyzet alakult ki az ország keleti részében, ahol az ellenség tegnap este ismételten tüzet nyitott egyszerre több energiainfrastrukturális létesítményre, miközben a hőmérséklet ebben

a térségben elérte a mínusz 17 Celsius fokot.

A sürgősségi javítási munkálatok folytatódnak. A javítócsoportok emellett azon dolgoznak, hogy felszámolják a rakétatámadások következményeit Kijevben és Odessza megyében, és biztosítsák a régiók energiaellátását" - fejtette ki az Ukrenerho. Kiemelte, hogy továbbra is jelentős hiány van az energiarendszerben, és az összes regionális energiacégnek korlátozást írtak elő az áramfogyasztásra vonatkozóan.

"Sajnos, vannak olyan régiók, ahol túllépték a fogyasztási határértékeket, ezért vészleállítást kellett alkalmazni - mutatott rá a vállalat. Hozzátette, hogy ez egy kényszerű lépés az energiarendszer egyensúlyának fenntartása érdekében. "Attól függően, hogy miként áll helyre a villamosenergia-termelés, a fogyasztáskorlátozások mértéke is változik" - ígérte az Ukrenerho.

A DTEK energetikai vállalat sajtószolgálata szerdán közölte, hogy előző nap egyik létesítményére kétszer is tüzet nyitottak az orosz erők, emiatt le kellett választani az elektromos hálózatról. A vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy hol található ez az energetikai objektum, de azt írta, hogy már nem először érte orosz támadás. Kiemelte, hogy "leállása energia- és hőellátási korlátozáshoz vezetett a régióban".

(A nyitókép illusztráció: Olekszandr Drabinko ukrán metropolita (k) szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt.)

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×