eur:
395.04
usd:
368.5
bux:
71932.49
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Újabb országokban mentesülhetnek a roamingdíjaktól az európaiak

Megállapodást írtak alá Tiranában kedden az Európai Unióban és a nyugat-balkáni országokban tevékenykedő mobilszolgáltatók képviselői arról, hogy a két térség közti roamingdíjakat jövő ősztől fokozatosan eltörlik.

Az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó állam- és kormányfőinek találkozóját közvetlenül megelőző aláírási ceremónián az EU központi intézményeinek vezetői és a házigazda Edi Rama albán miniszterelnök is jelen volt.

A díjak csökkentése jövő októbertől kezdődik, és a tervek szerint 2027-re fejeződik be.

A nyugat-balkáni térség országai egymás között már korábban döntöttek a roamingdíjak eltörléséről.

A megbeszéléseken részt vesz Orbán Viktor is.

A csúcsértekezletre érkezve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangoztatta, hogy jelképértékű találkozóról van szó, mert a két térség vezetői most először találkoznak a Nyugat-Balkán valamely országában.

Charles Michel kiemelte az EU-bővítés folytatásának fontosságát, hangoztatva, hogy a következő nemzedékek számára is nagyobb biztonságot jelent az, ha a térség országai az unió részévé válnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szintén kiemelte a megbeszélés témái közül az uniós bővítést. A térség országai a csatlakozási folyamat különböző szintjénél tartanak. Közülük többel az EU már a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdte, Szerbia és Montenegró esetében több tárgyalási fejezetet már le is zártak. Vjosa Osmani-Sabriu koszovói elnök a csúcsra érkezve jelentette be, hogy Pristina még az idén benyújtja uniós csatlakozási kérelmét.

Kitérnek a csúcstalálkozón az ukrajnai helyzetre is. Nyilatkozatában mind Michel, mind von der Leyen hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az EU folytassa Ukrajna támogatását az Oroszország indította háborúban.

Szintén nagy szerepet kap a találkozón az illegális bevándorlás elleni küzdelem. Az Európai Bizottság cselekvési tervet javasol a Nyugat-Balkán országaival folytatott együttműködésre a migráció jelentette közös kihívások kezelése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Lemaradtál az Nvidiáról? Mutatunk egy részvényt, amiben most bőven van fantázia!

Lemaradtál az Nvidiáról? Mutatunk egy részvényt, amiben most bőven van fantázia!

Júniusban megtorpant az Nvidia sokak által megállíthatatlannak hitt tőzsdei menetelése, ennek ellenére azonban továbbra is fényesen ragyog a mesterséges intelligencia szektor csillaga, az elmúlt hónapokhoz hasonlóan pedig ezúttal is mutatunk egy olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező részvényt, amely megfelelő választás lehet azon befektetők számára, akik nem az Nvidián keresztül profitálnának az AI-raliból. Lássuk!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×