eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak.
Nyitókép: Mark R. Cristino

A kínai rendőrök rászálltak a tüntetőkre

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások ellen az elmúlt hétvégén tüntetőket keresik meg a rendőrök Kínában.

Több pekingi is azt állította, hogy a rendőrség a tartózkodási helye felől érdeklődött azt követően, hogy elment tüntetni. Az nem világos, honnan tudják a rendőrök, kik vettek részt ezeken az eseményeken, melyeken még Hszi Csin-ping lemondását is követelte a tömeg.

A hétvégén a BBC cikke szerint ezrek vonultak az utcára Kínában, azt követelve, hogy érjenek véget a szigorú karanténintézkedések. Hétfőn viszont már nem tudták megtartani a tervezett tüntetéseket, mivel a rendőrség körbevette a gyülekezőhelyeket, Sanghajban pedig elbarikádozták a tüntetések tervezett útvonalát és a rendőrök letartóztatásokat is végeztek.

Kínában az elmúlt napokban rekordokat döntött az új esetek száma, ezt követően kedden a helyi hatóságok az idősek emlékeztető oltásának kampányának felgyorsítását jelentették be.

A tüntetéssorozat azt követően kezdődött, hogy Ürümcsiben egy magas házban tűz ütött ki, mely tíz ember életét követelte. A hatóságok tagadják, az emberek szerint ugyanakkor a koronavírussal kapcsolatos korlátozások is szerepet játszottak a tragikus esetben.

Egy kínai hivatalos személy azt követően, hogy megkérdezték: a tüntetések hatására változtatnak-e valamit a jelenlegi szabályzásokon, úgy felelt:

továbbra is finomítani és módosítani fogják azokat.

"Ellenőrzés alatt tartjuk az emberek megélhetésére és életére gyakorolt negatív hatásokat" – mondta Mi Feng, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Keményen lecsapnak a tüntetőkre

Kedd reggel Pekingben és Sanghajban is rendőrök járőröztek azokon a területeken, amelyekre Telegram-üzenetekben hívták a tüntetőket. Hangcsouban egy kisebb tüntetést feloszlattak, a rendőrök egyes jelentések szerint megállították az embereket és ellenőrizték, hogy van-e telefonjukra VPN-program telepítve, vagy használják-e a Telegramot vagy a Twittert. Mindkét szolgáltatás blokkolva van Kínában.

Egy pekingi nő arról számolt be, hogy öt barátjával együtt kapott hívást az után, hogy tüntetni voltak. Mikor egyikük nem vette fel a telefont, személyesen keresték meg, kérdezték ki a tüntetésről, tájékoztatva őt, hogy az illegális összejövetelnek minősült.

Volt, akinek szombati tevékenységeiről írásos jelentést kellett leadnia a rendőrségnek.

Az emberek kitörlik beszélgetéseik előzményeit, annak is híre terjed, hogy van, aki órákra eltűnt, miután elvitték a rendőrök, majd végül kiengedték. Ed Lawrence brit újságírót is letartóztatták néhány órára.

Külföldön is tiltakoznak

A külföldön élő kínaiak folytatják a tiltakozást a kínai nagykövetségek előtt. Szakértők szerint Kínán belül sem lesz könnyű elfojtani a tüntetéseket, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a kínai rendőrség nagy kapacitással rendelkezik. A hétvégi tüntetések a cenzoroknak is sok munkát adnak.

Eközben a kínai hatóságok szerint nem a központi intézkedések váltották ki az emberek felháborodását, hanem helyi szinten meghozott túl szigorú döntések.

Kínában ugyanakkor továbbra is a zéró Covid elvét követik, a lakosságot pedig saját fejlesztésű oltóanyaggal immunizálják, ami nem tud olyan erős védelmet nyújtani, mint az mRNS-vakcinák. Nem is sikerült elegendő embert beoltani ezekkel, a zéró Covid miatt pedig nagyon kevesen szereztek természetes immunitást megfertőződés által.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×