eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Close up shot of a protective facial disposable mask on a white blanket at double bed in a room
Nyitókép: YakobchukOlena/Getty Images

Úgy tűnik, hogy Kína már túl van a döntő pillanaton

A zéró Covid hattyúdala lehet az, ami most Kínában zajlik, miközben 28 ezres napi esetszámokkal küzd az ország: ilyen adatokat legutóbb akkor láttak, amikor áprilisban Sanghajt karantén alá vonták.

Peking, Kuangcsou és Kína több más területe is a kitörésekkel küzd jelenleg: ezek hatására helyi szinten mind az üzleti életet, mind a szabadidőt érintő korlátozásokat vezettek be több helyen az országban.

Larry Hu Kína-szakértő szerint ugyanakkor könnyen lehet, hogy ez már kevés: Kína átlépte azt a pontot, amelyen még visszafoghatta volna a fertőzések rohamos terjedését - írja a CNBC.

"Kína talán már túljutott azon a ponton, ahonnan már nincs visszaút, nem valószínű, hogy egy újabb sanghaji típusú kemény zárlat nélkül ismét elérné a zéró Covidot. Amit a politikai döntéshozók most tehetnek, az az, hogy

az ellenőrzések szigorításával lelassítják a vírus terjedését,

azaz ellaposítják a görbét" - írta Hu, a Macquarie - egy ausztrál székhelyű globális pénzügyi szolgáltatócég - vezető kínai közgazdásza egy jelentésben.

Véleménye szerint a közelmúltban bevezetett apró változtatások - a beutazók számára két nappal csökkenteték a karantén idejét, akárcsak a fertőzöttek kontaktjainak - arra utaltak, hogy a következő 6-9 hónapban Kína nyitni tervez, de arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a folyamat sok lépésből áll, amelyek előre és hátra egyaránt haladhatnak.

A világpiac már régóta találgatja, mikor szabadul meg Kína a zéró Covidtól.

"Peking a közelmúltban az újranyitásra való hajlandóság korai jeleit mutatta, és bevezetett néhány finomhangoló intézkedést, de az újranyitás egy elhúzódó, kellemetlenségekkel járó folyamat lehet" - írta Lu egy másik jelentésben a héten.

Szerinte az, hogy Vietnám tavaly ősszel feloldotta a Covid-korlátozásokat, megmutathatja Kínának, hogyan nyithatnak:

a délkelet-ázsiai ország ugyanakkor nem tapasztalt azonnali fertőzési hullámot a nyitás után,

a GDP-je pedig fellendült.

A kínai hatóságoknak nehéz feladatot jelentett, hogy a fertőzések ellenőrzése mellett a Covid-intézkedéseket célzottabbá tegyék. November 21-én körülbelül 412 millió embert érintettek a zárlatok Kínában, ami az előző heti 340 millióhoz képest emelkedés.

Az intézkedéseken Pekingben is szigorítottak: gyakrabban tesztelik a lakosságot, számos éttermet utasítottak a vendégek fogadásának felfüggesztésére. Több bevásárlóközpontot is bezártak, valamint nagy parkokat is, és karantén alá vontak lakóépületeket.

Egy techfókuszú gazdasági fórumot is elhalasztottak,

mely a héten nyitotta volna meg kapuit. Az eseményt eredetileg szeptemberre tervezték, onnan került át időpontja novemberre, de most már biztos, hogy csak 2023-ban tarthatják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×