eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Dita Alangkara

Az atomfegyverekről is egyeztetett a francia és a kínai elnök Balin

Egységre és együttműködésre buzdította a nemzetközi közösséget Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón. A politikus az ukrajnai háborúról is egyeztetett a francia elnökkel a Baliban tartott találkozón. Joe Biden a török elnökkel tárgyalt.

"Minden országnak le kell cserélnie a megosztottságot az egységre, a konfrontációt az együttműködésre és a kizárást a befogadásra" - szögezte le a világ vezetői a kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport ülésén. Beszédét Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök előtt is meghallgatta.

Hszi Csin-ping felsorolt néhány globális problémát - a koronavírus-világjárványt, a sebezhető világgazdaságot, a geopolitikai feszültségeket, illetve az élelmiszer- és energiaválságot -, amelyek a fejlődés kerékkötői lehetnek. Megjegyezte: határozottan ellenezni kell az élelem és az energia politikai eszközként vagy fegyverként való felhasználását. Egyúttal

az egyoldalú szankciók és korlátozások felfüggesztése mellett foglalt állást.

A kínai vezető egyúttal jelezte: támogatja, hogy az Afrikai Uniót is felvegyék a G20-ba.

Közben kiderült, hogy a Párizs és Peking közötti együttműködés mélyítéséről is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel.

A találkozót követő Twitter-üzenetében Macron leszögezte: a Franciaország és Kína közötti szoros együttműködésnek kulcsszerepe van az ukrajnai háború lezárásában, emellett pedig Párizs és Peking közösen támogatja a legsebezhetőbb gazdaságokat, választ ad a széndioxid-mentesítés kihívásaira, és eltökélt a biodiverzitás védelmében.

A két vezető emellett határozottan felszólalt a nukleáris fegyverek bevetése ellen.

Az Elysée-palota közleményben arról tájékoztatott, hogy a francia elnök sürgette kínai hivatali partnerét, gyakoroljon nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, elkerülendő az ukrajnai háború további súlyosbodását.

Hszi Csin-ping méltatta az európai államok békére irányuló erőfeszítéseit, "és ismét határozottan felszólalt az atomfegyverek bevetése ellen" - áll az Elysée-palota közleményében.

Hszi Csin-ping felszólította Macront, álljon ki az Európai Unióban a szervezet "független és pozitív" Kína-politikájáért és teremtsen megfelelő, kedvező légkört a kínai befektetések számára Franciaországban - tudatta a Hszinhua kínai hírügynökség.

Nagy-Britannia öt újabb hadihajót épít

Az orosz fenyegetés miatt Nagy-Britannia úgy döntött, hogy 4,2 milliárd font értékben további öt, 26-os típusú (Type 26) fregattot építtet a BAE Systems védelmi vállalattal - jelentette be Balin Rishi Sunak brit kormányfő. A védelmi minisztérium szerint a szerződéssel 1700 munkahely fennmaradását támogatják a következő évtizedben a BAE Systems govani és scotstouni telephelyén.

Az új generációs, tengeralattjárók elhárítására is képes fregattok tizenkét darab 23-as típusú hadihajót váltanak le a brit haditengerészetnél.

A fejlesztések ellenére Sunak továbbra sem akar elköteleződni elődje, Liz Truss vállalása mellett. Truss azt ígérte, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékára emeli a védelmi kiadásokat, de a miniszterelnöknek költségvetési aggályai vannak ezzel kapcsolatban.

Az új brit kormányfő jelezte: nem osztja egyes konzervatív párttársai aggodalmát, akik attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gyengeségnek tekintené a három százalékos cél ejtését. Sunak emlékeztetett: Nagy-Britannia jelentős pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×