eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Szavazók az amerikai félidős kongresszusi választásokon New Yorkban, a Közép-brooklyni Közkönyvtárban 2022. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Sarah Yenesel

Amerikai félidős választások: nem jöttek be Trump jelöltjei

Jelen pillanatban úgy fest, hogy a demokraták megőrizték többségüket az felsőházban. Csizmazia Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársát kérdeztük az amerikai félidős választásokról. 

Csizmazia Gábor szerint úgy nézni ki, hogy a demokraták megőrzik a többségüket az amerikai felsőházban. Bár „csak” technikai többségről van szó, miután a százfős szenátusból 50 hellyel bírnak, miközben már csak egy állam, Gerogia a kérdéses (ott decemberben lesz eredmény), egy esetleges szavazategyenlőség esetén Kamala Harris alelnök szava a döntő – magyarázta.

Mindeközben az alsóházban jelenleg 212 hely jut a republikánusoknak, míg 204 a demokratáknak – 218-tól van többség, de még majdnem két tucat helyen tart a szavazatszámlálás. A többségi vélemény továbbra is az, hogy a republikánusok végül megszerzik majd a többséget, bár matematikailag még van esélyük a demokratáknak is. Csizmazia Gábor szerint ha nyernek is a republikánusok, összességében vereségként értékelhető számukra a félidős választás, mert nagyon „vékony” lesz a többségük. Sokan 30-40 fős többségre számítottak, de ez már egészen biztosan nem lesz meg, tehát akárhogyan is alakul a maradék helyek allokálása, ez a demokratáknak egy nagy eredmény – tette hozzá.

Csizmazia Gábor szerint mindenképp meglepetés a mostani eredmény, hiszen nem törvényszerű, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a félidős választásokon a kormányzó-végrehajtó pártot szokták büntetni az amerikai választók, nem beszélve arról, hogy az ellenzéki szimpatizánsokat jellemzően könnyebb is mobilizálni. Szintén a mostani eredmény ellenkezőjét sugallta mind a konzervatív, mind a liberális elemzők körében három témaköre irányuló felmérés:

  • egyrészt, hogy nem túl magas, 40-44 százalék között mozog Joe Biden népszerűsége (ami – korábbi tapasztalatok alapján – akár három tucat demokrata hely elbukásának a lehetőségét is magában hordozta a képviselőházban);
  • az amerikaiak – pártállástól függetlenül – inkább elégedetlenek azzal, hogy merre halad az ország;
  • a konkrét jelöltek személyétől független, általános felmérések is azt mutatták, hogy a Republikánus Párt támogatottsága az erősebb, ha csak kis mértékben is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint

ami keresztülhúzhatta mindenki számítását: a kampánytémák és az önsorsrontás.

Előbbit illetően jelezte, hogy a várakozásoknak megfelelően sok szó esett ugyan az inflációról, a gazdaságról, a munkanélküliségről és az adózásról, a legmeghatározóbb végül mégis az abortusz kérdése bizonyult, amivel kapcsolatban nem mindenki vette figyelembe, hogy bár a legfelsőbb bíróság júniusi döntését követően a szabályozása visszaszállt tagállami hatáskörbe, az ügy mobilizációja áthathat a szövetségi szintű választásokra, ahogyan az meg is történt.

Ami az önsorsrontást illeti, Csizmazia Gábor kifejtette: több elemző is kiemelte, hogy a republikánus jelöltek nem voltak a legkvalifikáltabbak, főként a szenátus esetében. Donald Trump – Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetőjének rosszallása ellenére is – több helyen, például Arizonában, Nevadában és Pennsylvaniában is beleszólt a választásba, előbbi kettőt el is bukták a republikánusok. A szakértő szerint a jelöltekkel nem is az volt a legnagyobb gond, hogy trumpi jelöltek voltak, hanem hogy

olyan nézeteket képviseltek, amelyek adott esetben a Republikánus Párt fősodrával sem álltak összhangban.

De a pennsylvaniai Mehmet Ozzal az volt a legnagyobb gond, hogy az utóbbi egy-két évet leszámítva New Jersey államban élt, így nehezen tudta meggyőzni még a republikánus szavazókat is, hogy Pennsylvaniát fogja következetesen képviselni, ami alapvető problémának bizonyult.

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump ismét választási csalásról beszél, és a voksolások megismétlést követeli, Csizmazia Gábor azt mondta: amellett, hogy a csalás lehetősége meglehetősen alacsony, 2020-ban talán még érthető volt ez a fajta megnyilatkozás, hiszen a levélszavazás – a Covid miatt – akkor debütált országos szinten, noha néhány államban már évek óta bevett gyakorlat volt. De végül akkor is az lett a következtetés, ha történek is választási visszaélések, azok évek óta ismert gyakorlatok voltak. Azt viszont

nem lehetett kimutatni, hogy szervezett, rendszerszintű csalásra került volna sor

– húzta alá a szakértő, aki szerint most, 2022-ben is valószínűtlen, hogy ilyen történt.

Ami igazából elégedetlenséget válthat ki, főleg a republikánus oldalon, hogy még mindig nincs eredmény, pedig lassan már egy hete szavaztak az amerikaiak, hozzátéve, hogy elő- és levélszavazásban már ezt megelőzően is volt lehetőség leadni a voksokat – folytatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Hozzátette: elképzelhető, hogy lesz konkrét jogi kezdeményezés csalásra hivatkozva egy-egy államban, nagyon valószínűtlen, hogy ez országos szinten támogatottságot élvezne.

Már csak azért is, mert ha erre épp a trumpi jelöltek esetében rá is erősítenének, az ugyancsak önsorsrontó lenne, mert azt mutatná, hogy nem tanulták meg a leckét 2020-ból, illetve 2022-ből sem – vélekedett Csizmazia Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×