eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök támogatói egy brazíliavárosi kampányrendezvényen 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/AP/Eraldo Peres

Elbukta a választást a brazil elnök

Jair Bolsoaro elvesztette a brazil elnökválasztás második fordulóját. A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva lehet Brazília új vezetője.

A korábban bebörtönzött 77 éves Lula Lula a szavazatok 50,83 százalékát szerezte meg a második fordulóban. Bolsonaro a szavazatok 49,17 százalékát kapta.

Az október elején tartott első fordulóban Lula da Silva a szavazatok 48,42 százalékát, míg Bolsonaro 43,2 százalékát kapta.

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött.

A hatalmas Brazília az egyetlen a világon, ahol teljesen gépesítették a szavazás folyamatát, így a végleges eredmények az urnazárást követően néhány órán belül megvannak.

A választási kampányt komoly sárdobálás és az interneten terjesztett félretájékoztatás jellemezte. Lula és Bolsonaro a végsőkig küzdött minden szavazatért.

Bolsonaro többször kétségbe vonta a választási rendszert, és utalt arra, hogy nem ismeri el az eredményt, ha az ellene szól.

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×