eur:
394.01
usd:
366.09
bux:
72016.92
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Russian citizens queue outside a public service centre in the city of Oral, Kazakhstan September 27, 2022. REUTERS/Raul Uporov
Nyitókép: REUTERS/Raul Uporov

Orosz mozgósítás: őrült repülőjegy-vásárlást mutatnak a számok

A spanyol ForwardKeys adatai alapján kiderül, hogy az Oroszországból kiadott, egyirányú repülőjegyek száma 27 százalékkal nőtt azon a héten, amikor Vlagyimir Putyin kihirdette az ország első mozgósítását a második világháború óta.

Az ukrajnai harcra való mozgósítás hatására az elmúlt héten több százezer harcképes orosz férfi döntött úgy, hogy elhagyja az országot, mielőtt behívólevelet kap.

A Portfolio megjegyzi, a mozgósítás meghirdetésekor Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette, hogy a katonai tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezőket sorozzák csak be, de a valóságban nem vették figyelembe többek között az egészségi állapotot, a hallgatói státuszt vagy az életkort sem.

Az ezt követő felháborodás még Vlagyimir Putyin figyelmét sem kerülhette el, aki nyíltan elismerte a mozgósítás során elkövetett hibákat, és ígéretet tett azok korrigálására. Ennek következtében hétfőn már kirúgtak egy, a mozgósításért felelős komisszárt is, és a behívottak felét hazaküldték.

A Reuters a spanyol ForwardKeys által nyilvánosságra hozott adatok alapján a szeptember 21. és szeptember 27. közötti foglalásokat hasonlította össze az azt megelőző hetekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a bejelentés előtti héten már 47 százalékos volt a növekedés, ami

a bejelentés hatására tovább növekedett, a szeptember 7-13. közötti időszakhoz képest 73 százalékkal.

Mint írják, a bejelentést megelőző emelkedés azt jelentheti, hogy már az orosz állampolgárok is elvesztették a bizalmat a Kreml kijelentéseiben, és nem hittek a közelgő mozgósítást cáfoló hivatalos kijelentéseknek. „Ezek a számok igen figyelemre méltóak, és korrelálnak a jegyeladások hirtelen növekedéséről szóló jelentésekkel – kommentálta Olivier Ponti, a ForwardKeys alelnöke.

A bejelentés hetében vásárolt jegyek hatvan százaléka 15 napon belüli indulási dátummal rendelkezett, szemben az előző heti 45 százalékkal. Az átlagos indulási idő 34 napról 22 napra csökkent, közölte a vállalat.

A ForwardKeys adatai szerint a szeptember 27-én véget ért héten három számjegyű volt a növekedés az Oroszországból a grúziai Tbiliszi, a kazahsztáni Almaty, a törökországi Isztambul, az izraeli Tel Aviv-Yafo és az Egyesült Arab Emírségekbeli Dubai városába szóló egyirányú jegyek esetében. Ezek ugyanis azok az úticélok, ahová orosz állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×