eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Traffic streams past the Palace of Westminster on a Winters evening.
Nyitókép: simonbradfield/Getty Images

"Hátra arc!" - Liz Truss jegeli a piacokat felforgató javaslatát

A brit kormány elhalasztja a 45 százalékos jövedelemadó-kulcs csökkentéséről szóló jóváhagyó szavazást. A jövedelemadó-csökkentés egyike volt annak a döntéssorozatnak, amely az elmúlt héten felbolydulást okozott a piacokon, a font pedig rekordalacsony szintre süllyedt a dollárral szemben.

Liz Truss elhalasztja a szavazást a magasabb jövedelműek 45 százalékos adókulcsának csökkentéséről – nyilatkozta a kabinet egyik minisztere a Sky Newsnak, amit a Portfolio szemlézett.

A toryk gyors népszerűségvesztése miatt még a konzervatív képviselők egy része is elkezdett kihátrálni az adócsökkentő elképzelések mögül. A magasabb jövedelműek adócsökkentése az energiaválságban és az inflációs környezetben eleve nem tűnt helyes gondolatnak, ráadásul az egyetlen költségvetési fedezete az a remény volt, hogy majd megindítja a gazdasági növekedést, annak jótékony hatásai pedig majd „lecsorognak” az alacsonyabb jövedelműekhez is.

Bár a meghátrálás logikus lépésnek tűnik, még vasárnap sem volt semmi nyoma. Truss a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: kitart a pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng által szeptember 23-án előterjesztett adócsomag mellett, elismerte ugyanakkor, hogy „jobban is elő lehetett volna készíteni a talajt” az intézkedésekhez. Truss közölte, hogy tanult az elmúlt napok eseményeiből, és a kormány a jövőben jobban előkészíti a hasonló horderejű szakpolitikai döntéseket.

A mostani halasztással a törvényjavaslat szavazására valószínűleg tavasszal, a költségvetést megelőzően kerülhet sor – de egy ilyen távolra történő halasztás felveti, hogy ha nem történik addig semmi, ami növelné a döntés politikai és társadalmi támogatottságát, akkor végleges törlésről lehet szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×